De zoektocht naar de parel van de Fringe brengt me in de kelder van Amsterdam. Onder het Rokin, waar 24 uur per dag gewerkt wordt aan de Noord/Zuidlijn, speelt theatercollectief Aardlek de voorstelling PUT. Op een van de meest in het oog springende locaties van het Fringe Festival beland ik in een ondergrondse ontdekkingsreis naar verleden, heden en toekomst.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Het dreunt onder de grond. De drilboor doet zijn werk. Boven razen auto’s over het asfalt. Om me heen alleen beton, buizen en stof. Een rijdend huisje wijst de weg. Aardlek maakt optimaal gebruik van de ruimte. PUT is poëtisch en puur. De muziek is rauw. Holle, harde klanken door met hamers op metaal te slaan en getoeter op pvc-buizen passen perfect in deze bouwput. Vooral de beelden zijn bijzonder en zeer inventief. Licht en geluid wanen mij in een andere wereld, terwijl boven me toch echt de stad voortraast.

Op de hurken bespied ik via een spiegel bijzondere wezens op kleine voertuigen. Ze helpen de tunnelbuis uithollen. In hun haar plakken resten beton en stof. Even ervoor waan ik me tientallen jaren ouder als met een projector een spoor opdoemt en een vijftal acteurs in een metro passeren. Aardlek verbaast door zijn vindingrijkheid. Na een half uur is het al afgelopen, maar liever daal ik nog dieper af in de put. Benieuwd naar de wereld die Aardlek hier creëert.

PUT van Theatercollectief Aardlek is nog tot en met 6 september 2010 op het Fringe Festival te zien.

Foto bovenaan:

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top