In mijn zoektocht naar de parel van de Fringe stuit ik woensdagavond op twee musicals in het Rozentheater. Op het Fringe Festival kan en mag alles, maar toch werd ik verrast door Christiane van F*K Theater. In deze musical zakken jongeren af naar de onderkant van de samenleving. Ze drinken en blowen. Iedereen leeft in zijn eigen wereldje. Hoofdpersoon Christiane wordt verliefd op een verslaafde jongen en komt zo ook in aanraking met de duistere kanten van de drugsscene. Je verwacht bij een dergelijk verhaal de rauwe kanten van deze duistere wereld te zien, maar vanaf het eerste lied is Christiane veel te braaf. Het doet me denken aan een feel good-schoolmusical. Acht keurige jongens en meisjes zingen over ‘een trip met vrienden om je heen’. Dit doen ze zo zoetsappig en in harmonieuze samenzang dat dat wat je hoort en ziet totaal niet strookt met het verhaal.

Nee, dan Weerspiegeling. De makers van deze musical, Christiaan Nannen en Femke Krist, wonnen vorig jaar de Musicalmakersbeurs 2009, een initiatief van Stichting Tekstpierement. Dit zorgt automatisch voor een hoger verwachtingspatroon, maar het stelt niet teleur. Het verhaal is complexer dan de voorstelling eerder op de avond. Een jongedame, Bianca, verliest haar moeder en een jaar later ondervindt ze daar de psychische gevolgen van. Tussen Bianca en de moeder van haar vriend John barst de strijd los. De schoonmoeder wil dat Bianca wordt opgenomen. De musical is ernstig, maar ook opbeurend en zelfs erg komisch als de schoonmoeder van Bianca, (in Bianca’s wereldje de heks genoemd) met veel gevoel voor tragiek, vooral met haar eigen gevoelens begaan is. Een abstract decor, mooie frisse pianoklanken in combinatie met de mooie, heldere stemmen ondersteunen het verhaal naadloos. De boodschap is dat je soms ergens doorheen moet om je er van te bevrijden. Waarna een opbeurend einde volgt met het lied: ‘Grijp naar de fles en drink, geef het leven weer zin!’

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Christiane van F*K Theater. Rozentheater, Amsterdam, 8 september. Nog te zien tot en met zaterdag 11 september.

Weerspiegeling van Kristaltheater. Rozentheater, Amsterdam, 8 september. Nog te zien tot en met zaterdag 11 september.

Comments are closed.