Meteen naar de inhoud

Prijswinnaars Go Short: Zweedse Incident by a Bank beste korte fictie

Het festival voor de korte film Go Short in Nijmegen is nog niet helemaal afgelopen, maar gisteravond werden tijdens de Award Show in LUX de winnaars van de verschillende competities bekendgemaakt. De prijs voor de beste korte fictie ging naar Incident by a Bank van de Zweedse regisseur Ruben Östlund. Hij nam een mislukte bankoverval uit 2006 als uitgangspunt voor een reconstructie in de vorm van één ononderbroken opname door een camera die als het ware per ongeluk ter plaatse was.

Incident by a Bank

Juist door die droge, sobere en bijna experimentele aanpak gaat er van deze uiterst precieze choreografie van toevalligheden een verrassende werking uit. Verwondering en nieuwsgierigheid strijden om voorrang, zoals je ook ziet bij de passanten die zich afvragen wat die twee onhandige scooterrijders met hun maskers en plastic tasje nu precies van plan zijn. Het mooie is dat deze quasi banale snapshot van 12 minuten tegelijkertijd een subtiele metafoor is voor onze wereld waarin van alles gebeurt zonder dat we er veel greep op hebben. Al dan niet toevallig roept de bekroonde film in de sectie documentaires iets vergelijkbaars op, al is het getoonde nu wel echt. Virgil Vernier registreert in Pandore de werknacht van de portier van een Parijse nachtclub. Zonder met de ogen te knipperen en altijd kalm en zelfverzekerd weet deze precies wie van de soms lastige klanten hij binnenlaat en wie niet. Mensenkennis, of is zijn oordeel toch volkomen arbitrair? De jury zag hier terecht een mooie metafoor voor de willekeur van de samenleving. Het overzicht van alle prijswinnaars is te vinden op www.goshort.nl Voor wie het festival heeft gemist: het beste van Go Short gaat vananf 21 maart op tournee langs filmtheaters in Rotterdam, Arnhem, Groningen, Maastricht, Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Leo Bankersen

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands