Meteen naar de inhoud

Rutger Hauer gaat door het lint in openingsfilm Imagine Festival en krijgt carrièreprijs

Rutger Hauer moet een gelukkig mens zijn, en niet alleen omdat hij vanavond op de openingsavond van het 27ste Amsterdam Fantastic Film Festival Imagine een carrièreprijs krijgt. Ooit min of meer op goed geluk naar Amerika getrokken, nu een van de weinige Nederlandse filmacteurs met een brede en nog steeds uitdijende en waanzinnig gevarieerde internationale carrière. Blonde robot in Blade Runner, serieuze hoofdrol in Black Butterflies, vertolker van Pieter Breugel in de Poolse avant-gardefilm The Mill and the Cross, en nog steeds niet te goed om met verve de titelrol te spelen in het schitterend uit de bocht vliegende B-filmspektakel Hobo With a Shotgun waar Imagine mee opent. Wie zegt hem dat na.

Rutger Hauer in Hobo With a Shotgun

Die openingsfilm had trouwens nauwelijks beter gekozen kunnen worden voor een festival dat creatieve fantasie hoog in het vaandel heeft, en daarnaast zijn horrorwortels niet verloochent. Hobo With a Shotgun is een in liederlijke kleuren gefotografeerde ode aan het videopulpgenre. Hauer speelt een zwerver die op een goede dag genoeg krijgt van het bedelen en zelfstandig ondernemer wil worden. Wanneer hij echter door de plaatselijke misdaad in de wielen wordt gereden gaat hij door het lint en begint een zuiveringsactie waar Travis Bickle uit Taxi Driver nog een puntje aan kan zuigen. Er zijn sinds Peter Jackson’s Braindead weinig films geweest die zo heerlijk ‘over the top’ gingen.

Leo Bankersen


Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur