Zondagavond 11 september zijn tijdens het Gala van het Nederlands Theater de VSCD Toneelprijzen, de VSCD Mimeprijs, de VSCD Jeugdtheaterprijzen en de AVRO Toneel Publieksprijs 2011 uitgereikt. En dat u dan weet dat VSCD staat voor de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw Directies en AVRO voor Algemene Vrijzinnige Radio Omroep.  De prijs voor de beste mannelijke hoofdrol van het afgelopen seizoen was voor Jacob Derwig (bekend van zijn rol als pzychiater in de tv-serie In Therapie). Hij ontving de Louis d’Or, zoals die oscar voor het toneel heet,  voor zijn rol in de Toneelgroep Amsterdam-voorstelling Kinderen van de Zon. Elsie de Brauw werd uitgeroepen tot beste actrice van het afgelopen seizoen voor haar rol in het duet Gif, dat ze samen met Steven van Watermeulen uitvoerde op een een tekst van Lot Vekemans bij het Vlaamse gezelschap NTGent. Daarvoor ontving zij dus de Theo d’Or, zoals de prijs voor de vrouwen heet. Beide prijzen zijn overigens genoemd naar de roemruchte acteurs Louis en Theo Mann Bouwmeester, die in het begin van de 20ste eeuw het Nederlandse toneel letterlijk salonfähig maakten.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

De Colombina 2011, voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol gaat naar Lies Pauwels voor haar rol in Freetown van Dood Paard. De Arlecchino 2011, voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol, gaat naar Peter Bolhuis voor zijn rol in Augustus: Oklahoma van De Utrechtse Spelen.

De Nederlandse Toneeljury kende dit jaar de Prosceniumprijs, voor de persoon die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat, toe aan toneelmaker Jan Joris Lamers. De jury vindt vooral het theater pedagogisch aspect van Lamers’ werk van onmetelijk belang voor de ontwikkeling van het Nederlandse toneel.

De VSCD Mimeprijs gaat dit jaar naar Hotel Modern met de voorstelling Vliegboot Moederschip. De Mimejury noemt beeldend kunstenaar en theatermaker Herman Helle een virtuoze clown die doet wat hij moet doen met overgave en precisie.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

De VSCD Jeugdtheaterprijzen, de Gouden Krekels, worden uitgereikt in twee categorieën: de meest indrukwekkende productie en de meest indrukwekkende podiumprestatie. De productie Adios van Het Houten Huis en Speeltheater Holland wint de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende productie. Volgens de jeugdtheaterjury is Adios een voorstelling die het publiek tot tranen toe roert. De Gouden Krekel voor meest indrukwekkende podiumprestatie gaat naar Servaes Nelissen voor zijn rol in Lang zal die WEZEN van Toneelschap Beumer & Drost. Hij laat volgens de jury een onnavolgbare diversiteit zien in deze rol en toont een zeldzame vakbekwaamheid waarmee hij het publiek meerdere malen de slappe lach bezorgt.

De prijs van het publiek voor de beste voorstelling van het afgelopen seizoen, de AVRO Toneel Publieksprijs, gaat dit jaar naar de productie DOEK! van Kik Productions. Meer dan 30.000 mensen brachten hun stem uit door middel van stemformulieren in het theater en via een online stemronde. De winnaar ontvangt van de AVRO een bedrag van € 25.000,-, te besteden aan een volgende productie. Daarnaast ontvangt de winnaar zendtijd en een promotiepakket.

Foto bovenaan:
Scroll naar top