Meteen naar de inhoud

Jacob Derwig en Elsie de Brauw ontvangen de hoogste toneelprijzen van 2011

Zondagavond 11 september zijn tijdens het Gala van het Nederlands Theater de VSCD Toneelprijzen, de VSCD Mimeprijs, de VSCD Jeugdtheaterprijzen en de AVRO Toneel Publieksprijs 2011 uitgereikt. En dat u dan weet dat VSCD staat voor de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw Directies en AVRO voor Algemene Vrijzinnige Radio Omroep.  De prijs voor de beste mannelijke hoofdrol van het afgelopen seizoen was voor Jacob Derwig (bekend van zijn rol als pzychiater in de tv-serie In Therapie). Hij ontving de Louis d’Or, zoals die oscar voor het toneel heet,  voor zijn rol in de Toneelgroep Amsterdam-voorstelling Kinderen van de Zon. Elsie de Brauw werd uitgeroepen tot beste actrice van het afgelopen seizoen voor haar rol in het duet Gif, dat ze samen met Steven van Watermeulen uitvoerde op een een tekst van Lot Vekemans bij het Vlaamse gezelschap NTGent. Daarvoor ontving zij dus de Theo d’Or, zoals de prijs voor de vrouwen heet. Beide prijzen zijn overigens genoemd naar de roemruchte acteurs Louis en Theo Mann Bouwmeester, die in het begin van de 20ste eeuw het Nederlandse toneel letterlijk salonfähig maakten.

De Colombina 2011, voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol gaat naar Lies Pauwels voor haar rol in Freetown van Dood Paard. De Arlecchino 2011, voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol, gaat naar Peter Bolhuis voor zijn rol in Augustus: Oklahoma van De Utrechtse Spelen.

De Nederlandse Toneeljury kende dit jaar de Prosceniumprijs, voor de persoon die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat, toe aan toneelmaker Jan Joris Lamers. De jury vindt vooral het theater pedagogisch aspect van Lamers’ werk van onmetelijk belang voor de ontwikkeling van het Nederlandse toneel.

De VSCD Mimeprijs gaat dit jaar naar Hotel Modern met de voorstelling Vliegboot Moederschip. De Mimejury noemt beeldend kunstenaar en theatermaker Herman Helle een virtuoze clown die doet wat hij moet doen met overgave en precisie.

De VSCD Jeugdtheaterprijzen, de Gouden Krekels, worden uitgereikt in twee categorieën: de meest indrukwekkende productie en de meest indrukwekkende podiumprestatie. De productie Adios van Het Houten Huis en Speeltheater Holland wint de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende productie. Volgens de jeugdtheaterjury is Adios een voorstelling die het publiek tot tranen toe roert. De Gouden Krekel voor meest indrukwekkende podiumprestatie gaat naar Servaes Nelissen voor zijn rol in Lang zal die WEZEN van Toneelschap Beumer & Drost. Hij laat volgens de jury een onnavolgbare diversiteit zien in deze rol en toont een zeldzame vakbekwaamheid waarmee hij het publiek meerdere malen de slappe lach bezorgt.

De prijs van het publiek voor de beste voorstelling van het afgelopen seizoen, de AVRO Toneel Publieksprijs, gaat dit jaar naar de productie DOEK! van Kik Productions. Meer dan 30.000 mensen brachten hun stem uit door middel van stemformulieren in het theater en via een online stemronde. De winnaar ontvangt van de AVRO een bedrag van € 25.000,-, te besteden aan een volgende productie. Daarnaast ontvangt de winnaar zendtijd en een promotiepakket.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands