“Programmatisch vernuft gaat bij Fischer gepaard aan eclatante en fijnbesnaarde uitvoeringen”. Als iemand dat van je zegt heb je dus een prijs verdiend. Dat vond de van voorheen de Klassieke Muziekprijs dus ook van Iván Fischer, de van oorsprong Hongaarse dirigent die daarom op maandag 17 oktober 2011 werd beloond met de ‘Ovatie’. En dan is dus de ‘Ovatie’ een prijs, bestaande uit een beeldje van Iris Le Rütte (geen familie) en niet dat gebeuren waarbij mensen na afloop van een concert opstaan en in de handen klappen of hun jas pakken of allebei.
Wat de jury vond van Ivan Fischer? Het rapport zegt het volgende:
“Onder de noemer Het Geheim leidde Iván Fischer het afgelopen seizoen het Koninklijk Concertgebouworkest. Op het programma stond de concertante uitvoering van de derde akte van Wagners Lohengrin, gecombineerd met de opera Hertog Blauwbaards Burcht van Béla Bartók.
Het uitzonderlijke succes van de uitvoeringen was gebaseerd op meerdere factoren; Fischer heeft een bijzonder talent voor het bouwen van thematische programma’s. Daarnaast is hij in staat zangers tot grote prestaties te brengen. Ook zijn repetitietechniek  – waarmee hij musici aanmoedigt met een bijna kamermuziekachtige attitude te spelen – werpt zijn vruchten af. Drie magische uitvoeringen waren het resultaat. In hetzelfde seizoen onderstreepte Fischer zijn kwaliteiten met onderscheidende Wagner-programma’s in Vredenburg en Muziekgebouw Eindhoven. Eerder dat jaar had Fischer met zijn eigen Boedapest Festival Orkest, Collegium Vocale Gent en de sopraan Sibylla Rubens het Concertgebouw bezocht. Het programma met werken van , Béla Bartók en maakte grote indruk door Fischers inzicht in de zo verschillende composities en de fijnzinnigheid waarmee hij ze ieder op een eigen, unieke manier tegemoet trad”
De jury van de Ovatie 2011 bestaat uit voorzitter Gabriël Oostvogel (directeur Concert- en congresgebouw de Doelen Rotterdam); Yvonne van den Berg (programmeur klassieke muziek, De Oosterpoort ); Frank Veenstra (artistiek leider Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven); (algemeen directeur Koninklijk Concertgebouworkest); Henk Swinnen (artistiek
leider Rotterdams Philharmonisch Orkest); Bela Luttmer (muziekjournaliste); Simon Reynink (directeur Concertgebouw en Tino Haenen (directeur Muziekgebouw aan ’t IJ
Scroll naar top