Kamer wijzigt giftenaftrek in cultuursector

(..) Een meerderheid van de Kamer wil de kabinetsplannen voor fiscale aftrek in de culturele sector beperken. Tegelijkertijd moeten het fiscaal aantrekkelijker worden om giften te doen aan sport- en muziekverenigingen. VVD, CDA en PVV hebben daarvoor dinsdag wijzigingsvoorstellen ingediend op de Geefwet van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën). (..)
De PVV vond dat veel te ver gaan en weigerde om de belastingbetaler zo te laten opdraaien voor giften aan de cultuursector. Het CDA vond dat in de plannen van Weekers een symfonieorkest wordt voorgetrokken boven de dorpsfanfare die geen aanspraak kon maken op de giftenaftrek. PVV en CDA vonden met steun van de VVD een oplossing.
Die behelst dat de aftrek van de belasting geen 150 maar 125 procent bedraagt met een maximum van 1250 euro. Dat levert in totaal 7 miljoen euro op. Dat geld zetten CDA, VVD en PVV in voor het fiscaal ondersteunen van sport- en muziekverenigingen die moeten rondkomen van contributie van hun leden. (..)

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Bron: DeStentor   15 nov 11

Amsterdam – Menselijke keten om Tropeninstituut

Om te protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingen op het Tropeninstituut, wordt aanstaande zaterdag een menselijke keten rond het gebouw gevormd. (..)
Het Tropeninstituut vreest dat deze bezuiniging [50% van de bijdrage door MinBuZa] niet alleen het onderzoeksinstituut, maar ook het museum, de bibliotheek en het theater zullen raken. (..)

Bron: AT5   16 nov 11

Haarlem – Fans moeten kostuums voor Scrooge betalen

Erik van Muiswinkel roept het publiek op geld te doneren voor kostuums voor zijn productie Scrooge. De kerstvoorstelling gaat in december in première in de Stadsschouwburg Haarlem, maar hoofdrolspeler Van Muiswinkel vreest dat zijn spelers door de bezuinigingen in hun hemd het podium op moeten. (..)
Op de website van de Schouwburg is per personage te volgen voor welk kledingstuk geld binnen is en wat de volgende wens is. In totaal is ruim 6000 euro nodig. Inmiddels is de helft van dat bedrag al binnen, meldt het theater. (..)

Bron: DeLimburger   16 nov 11

Theatermakers schrikken van nieuwe subsidieregeling provincie Brabant

(..) Deze week is naar buiten gekomen hoe de provincie de komende jaren cultuursubsidies in Brabant wil verdelen. (..)
De provincie heeft straks per jaar bijna 3 miljoen euro beschikbaar als subsidie voor de podiumkunsten en de muziek. (..) Volgens de theatermakers is het ongeveer eenderde lager dan het bedrag in de afgelopen jaren. Een forse bezuiniging dus in de tijd dat ook het rijk en de gemeenten korten op de cultuursubsidies. (..)
In het stuk van de provincie staat een groot aantal activiteiten waarvoor geld beschikbaar is. Nieuw in dat rijtje is de subsidie voor jeugdopera en muziekvoorstellingen voor de jeugd. Er is geen geld opzij gelegd voor een instellling die dans-voorstellingen gaat maken, wat slecht nieuws is voor Station Zuid, het danshuis in Tilburg.

Bron: OmroepBrabant   16 nov 11

Verkoop kinderboeken gedaald

De verkoop van kinderboeken is in de eerste helft van dit jaar met 6 procent gedaald, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Bron: Cultuurbeleid.nl   16 nov 11

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

 

Nijmegen – HAN podium voor debat cultuurbeleid

(..) Op een speciale website praat momenteel heel Nijmegen mee over het cultuurbeleid. Moet bijvoorbeeld Doornroosje meer subsidie krijgen? Wat doen we met Waalhalla? Of zijn er niet teveel festivals? (..) [zie ook: Maak Je Eigen Cultuurbegroting]

Bron: SNR.nl   16 nov 11

 

(N-Br) – Lokale Omroep Goirle in de problemen

(..) De omroep heeft nieuw apparatuur nodig, maar er is geen geld. Als er geen extra subsidie komt van de gemeente vreest de omroep voor zijn voortbestaan.
Het probleem zit vooral bij de televisietak van de LOG. Daar is 120.000 euro nodig en anders kunnen de wekelijks uitzendingen niet meer worden gemaakt, stelt de omroep. (..)

Bron: RadioFreak.nl   16 nov 11

 

Gemeente Noord-Beveland schrapt kunstaankoop

(..) Volgend jaar komt er geen kunstaankoop omwille van de bezuinigingen. (..)

Bron: PZC   15 nov 11

Foto bovenaan:
Scroll naar top