stemt in met Belastingplan 2012

(..) Verder werd ook de aangepast Geefwet aangenomen. De 7 miljoen euro fiscale steun verschuift van culturele instellingen naar sport- en muziekverenigingen.

Bron: Belasting.nl    18 nov 11

 

– Cultuur mag wat kosten – door Wouter de Heus

(..) toen ik deze week eindelijk de hernieuwde exploitatieopzet van het Muziekpaleis in mijn mailbox vond. En, wat een verrassing: de stad komt jaarlijks een miljoentje tekort op de in aanbouw zijnde natte droom van iedere Utrechtse stadsbestuurder en cultuurpaus. (..)
Ieder weldenkend mens, en poppodium Tivoli in het bijzonder, voelde dat het hier moest gaan om een bij elkaar gedroomde cijferbrij. Net zoals bij het gebouw zelf. Meerkosten voorlopig zo’n 35 miljoen en de teller loopt nog door. De stad goochelde die miljoenen weg door een voordelige cultuurlening af te sluiten bij de plaatselijk Rabobank en het gebouw niet in 30 maar in 40 jaar af te schrijven. (..’
Het Muziekpaleis kost ons Utrechters voorlopig 8,5 miljoen per jaar. Een broodnodige derde zaal van de Stadsschouwburg (voor de extra hongerige cultuurliefhebber) gaat jaarlijks ook zoiets kosten. En wat de uiterst noodzakelijke Bibliotheek ++ (met Artplex) aan extra centjes zal opsnoepen, ach, dat weten we vast als de bouw halfweg is. Cultuur mag wat kosten. Ben ik het helemaal mee eens. Maar hoeveel Utrechtse Buitencentra? En hoeveel Buurtbiebs? (..)

Bron: De Nieuwe Utrechter    18 nov 11

 

kraan in Purmerend even helemaal dicht…

Het College heeft per 1 januari 2013 de subsidie aan alle gesubsidieerde instellingen opgezegd. (..)
Deze aanvraag wordt nu beoordeeld op basis van nieuwe maatschappelijke . Het verstrekken is dan ook niet meer vanzelfsprekend. (..)
Veel inwoners geven brede steun aan de bezuinigingen omdat zij vinden dat subsidies niet tot overbodige uitgaven van gemeenschapsgeld mogen leiden. (..)

Bron: Dichtbij.nl    17 nov 11

 

Purmerend – Onzekere tijd voor koren

De Almeerse Stichting Col Canto vreest voor het voortbestaan van de vier koren die onder de stichting vallen, nu de gemeente de basissubsidie schrapt. (..)
“Per koor kregen we een basissubsidie van 1700 euro per jaar, op het Opera en Operette koor na, daar is de subsidie 3200 euro voor. Nu die subsidie komt te vervalen weten we niet meer waar we aan toe zijn.” (..)
“Van de subsidie betalen we een hoop vaste lasten zoals de huur en de beroepsdirigent. Onze leden betalen maandelijks contributie, daar betalen we de rest van. Zonder subsidie wordt de contributie zo hoog dat het niet meer te betalen is en zal het aantal leden flink teruglopen.” (..)
“We kunnen een projectsubsidie aanvragen en een jaarsubsidie. Dat hebben we beide gedaan maar de vraag is of die worden toegewezen.” (..)
“We willen dat de gemeente beseft dat er niet zoveel bezuinigd kan worden op dit punt in. Er zijn vast ook andere Almeerse koren die hierdoor in nood raken. We zijn bang dat er een aantal koren gaat verdwijnen. Almere moet cultuur in de eigen stad behouden en dat stimuleren.” (..)

Bron: Almere Vandaag   17 nov 11

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

 

Rotterdam – De Schreeuw, De Mars, De Uitverkoop : Werk in Uitvoering

(..)Productiehuis Rotterdam en de Rotterdamse organiseren Werk in Uitvoering, een serie avonden waarin kunstenaars en theatermakers die zich wensen te engageren met de huidige cultuurpolitiek en de samenleving werk, strategieën en acties presenteren.[start 23 nov 11 in Schouwburg] (..)
Als voorschot op de bezuinigingen vanaf 2013 zullen decorstukken en kostuums uit het theaterverleden van Productiehuis Rotterdam en de Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg onder de hamer gaan. (..) de opbrengst gaat naar een nieuwe productie van een veelbelovende jonge theatermaker. (..)

Bron: Produktiehuis Rotterdam    18 nov 11

 

‘Cultuurkaart kan blijven bestaan’

Stichting CJP schrijft in een notitie aan staatssecretaris Zijlstra dat de Cultuurkaart zonder rijkssubsidie kan blijven bestaan. (..)
De stichting CJP ziet echter mogelijkheden om met steun van gemeenten, provincies en private partijen een investeringsfonds Cultuur en School op te richten, waaruit de kaart voor 40 procent kan worden betaald. De overige 60 procent zou moeten worden betaald door de betrokken scholen.

Bron: Cultuurbeleid.nl    17 nov 11

 

Tijdschrift Hollands Diep stopt

Hollands Diep verschijnt in december voor het laatst. Het magazine, dat van 1975 tot 1977 tweewekelijks verscheen en vijf jaar geleden als kwartaalglossy werd heropgericht, houdt wegens de krappe advertentiemarkt op met bestaan.

Bron: Cultuurbeleid.nl   17 nov 11

Foto bovenaan:
Scroll naar top