gaat het anders doen. Vanaf komend jaar bepaalt de gemeenteraad wat er aan kunst nodig is, en mogen kunstinstellingen plannen indienen die binnen die kaders passen. Voldoen hun plannen niet, krijgen ze geen . Klinkt leuk, maar de hoofdstad van Limburg begeeft zich op glad ijs. De stad verandert namelijk van subsidieverlener in opdrachtgever, en dan gelden er hele andere regels. Europese regels.

Op de website Binnenlands Bestuur zegt een woordvoerder van de gemeente het als volgt:

´We hebben de rollen omgedraaid, omdat we zo beter handen en voeten kunnen geven aan het beleid en we gerichter kunnen sturen. Je kunt iedere euro immers maar een keer besteden en dat doen we in deze tijd het liefst zo effectief mogelijk. Je moet de regie wel pakken, anders versplintert het. Die regie hebben we nu in eigen hand.´

Maar feitelijk stelt hij dat Maastricht kunst nu hetzelfde gaat behandelen als ruimtelijke ordening. De gemeente stelt dan budget vast, en vraagt aan de markt om een park, schoolgebouw of kruispunt aan te leggen, en dan mag iedereen daarop intekenen. Dat heet aanbesteden. Nu dus met cultuur. Er moet een orkest met en leertraject komen, iets met . Lokaal mag dat dan gegund worden aan partijen die hier al actief zijn, mits het bedrag van de aanbesteding onder de 2 ton blijft. Komt het daarboven, moet er Europees aanbesteed worden, waarbij de goedkoopste inschrijver wint. En die mag overal vandaan komen.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Goede kans dus, dat Maastricht volgend jaar een Bulgaars orkest heeft.

 

Foto bovenaan:
Scroll naar top