Meteen naar de inhoud

‘Jeremiah Runnels uitgezet om stunt’: hoax van Brussen&Co

UPDATE 17:45 Met dank aan Dimitri van der Werf (in de comments) De componist in kwestie moet wel het land uit, maar niet vanwege deze stunt, maar omdat hij niet heeft voldaan aan zijn meldingsplicht, wat hij voor de geldigheid van zijn verblijfsvergunning had moeten doen. Dat verklaart de Amsterdamse politie (afdeling persvoorlichting).

UPDATE 15:30: The Post van Bert Brussen blijkt er inmiddels volledig naast te zitten. ‘Kwaaie Pier’ Hans Ferwerda heeft laten weten dat er nooit aangifte is gedaan tegen de artiest in kwestie, en dat alles dus, zoals wij in onderstaande bijdrage al suggereren, een nogal zieke pr-stunt is.

Het weblog van Bert Brussen heeft een heus schandaal te pakken.
Op een manifestatie op 18 januari jl in het Concertgebouw, juist in het teken van schandalen in de kunst, zou een muziekstudent van het Haags Conservatorium te ver zijn gegaan. Deze Amerikaan, Jeremiah Runnels, bevestigde een luide sirene aan een heliumballonnetje en liet dat tijdens de schandaalmanifestatie op. Het oorverdovende geluid joeg orkest en menig toeschouwer de zaal uit.

Volgens het bericht op The Post Online zou organisator Hans Ferwerda not amused zijn geweest met dit typisch jaren zestig-staaltje van relschoppen en heeft hij wegens vandalisme aangifte gedaan tegen de student die hier met een studievisum verblijft. (Dit blijkt inmiddels dus een leugen te zijn). Het schandaal zou nu zijn, dat de vreemdelingenpolitie op basis van die aangifte direct tot uitzetting van de muziekstudent is overgegaan.

Dat blijkt dus ook niet het geval. De student ontving een verzoek van de politie in het kader van artikel 54 van de vreemdelingenwet. Dat is een periodiek verzoek, waarmee een hier verblijvende vreemdeling wordt gevraagd om bepaalde papieren te laten zien. Dat kan bijvoorbeeld een retourticket zijn, wanneer de vreemdeling hier verblijft op grond van een tijdelijke verblijfsvergunning. Het briefje van de politie betreft vooralsnog niets anders dan dat.

Dat het feit dat de student zijn ticket moet komen laten zien zou wijzen op een directe uitzetting, is dus niet aangetoond. Sterker nog: wanneer je alleen al op basis van een aangifte Nederland uitgezet zou kunnen worden, zou er pas echt reden zijn voor en schandaal. Dan zal er toch op zijn minst ook een veroordeling moeten zijn gevolgd.

Voorlopig is er dus sprake van een pr-stunt. Een geslaagde. Dat zeker.

We houden u, zoals altijd, op de hoogte.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur