Spielberg, #metoo en corona: Ivo van Hove’s West Side Story overleeft de crisis niet

Het moest dé grote doorbraak van Ivo van Hove worden op Broadway. En dat driegde het ook te worden, maar het lot heeft anders beslist. Vandaag werd via het Amerikaanse shownieuws van Variety bekend dat West Side Story, in de moderne, rauwe versie van Ivo van Hove, niet weer zal worden hernomen. Ondanks een juichende ontvangst en vrijwel uitverkochte zalen in de weken tot de sluiting op 8 maart 2020.

Beste lezer: Donaties zijn nodig!
Je leest dit verhaal gratis. Dat kan dankzij donaties van lezers. Zo blijven we onafhankelijk van subsidies en grote sponsors. Je kunt zelf bepalen wat dit verhaal je waard is. Je bijdrage komt rechtstreeks bij de auteur terecht!
Ondersteun deze auteur!

Doneer aan deze auteur

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een flinke domper natuurlijk, maar eigenlijk ook niet helemaal onverwacht. De musical had het in 2020 moeten maken, maar later dit jaar komt ook een filmversie uit, geregisseerd door niemand minder dan Steven Spielberg. En dan was er nog een #metoo dingetje met een van de hoofdrolspelers, dat maar niet uit de media wilde verdwijnen.

1,2 miljard

Volgens nieuwssite Nu.nl heeft de musical tijdens de periode dat hij speelde 1,2 miljard euro omgezet, wat helaas een gênante blunder is. Met een gemiddelde ticketprijs van 110 dollar en een zaalcapaciteit van 1700 stoelen haalde de productie een gemiddelde omzet van rond de 150.000 dollar per avond, en met 8 voorstellingen per week kwam de bruto omzet op ongeveer anderhalf miljoen per week, blijkt uit dit overzicht. Nog steeds een flink bedrag, maar met een volle orkestbak en een toneel vol dansers en zangers is alleen het bedrag aan douchemuntjes al astronomisch. Laat staan wat er aan honoraria moest worden betaald.

Lastiger was natuurlijk de #metoo-kwestie. Danser Amar Ramasar zou een verleden hebben van seksueel wangedrag en online misbruik. Het was een rel die speelde in 2018, maar die, nadat de danser eerst ontslagen, en daarna gehabiliteerd was, niet uit de media verdween. In The Guardian valt te lezen dat een oproep tot boycot van West Side Story niet succesvol was, maar dat er op sociale media nog veel onrust was. Wanneer dit weer zou worden opgerakeld, bij een musical waarvan de hoofdproducent eerder ontslagen was wegens machtsmisbruik, zou dat funest zijn voor de herstart.

Tot zover dus de entree van Ivo van Hove op Broadway. Voorlopig zal hij de held blijven van het New Yorkse margetheater, waarin miljoenenproducties als David Bowies Lazarus worden gerekend tot ‘klein bier’. Het kan raar lopen.

Foto bovenaan:
billboard

Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de auteur van dit verhaal:

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright.