Meteen naar de inhoud

‘Iedereen is blij dat hij onderdeel is van zoiets moois.’ Stut Koor en Ierse artiesten zingen voor het eerst samen. #vvu

Stralende gezichten en swingende lijven vulden zondag de repetitieruimte van het Utrechtse Stut Koor in Overvecht. Voor het eerst werkten de leden samen met de Ierse zangeres Lorna McLaughlin van The Henry Girls en dirigenten Neil Burns en Anna Nolan van het Inishowen Gospel Choir. Op 21 juni staan de twee koren samen met de drie Henry Girls zusjes op het podium van de Stadsschouwburg Utrecht.

In opperste concentratie oefent de groep het ingetogen liedje ‘Home’ van The Henry Girls, om daarna op te springen en de heupen los te gooien tijdens het vrolijke folknummer ‘Molly Malone’. Burns en McLaughlin nemen afwisselend plaats achter de piano en Nolan dirigeert. Verrast stoten de koorleden elkaar na een paar nummers aan. “Het gaat eigenlijk al meteen heel erg lekker!”

Ook het Ierse bezoek is zeer tevreden met deze eerste repetitie samen. McLaughlin wist van tevoren niet goed wat ze moest verwachten.

“Het is een hele speciale dag geworden. Het Stut Koor is lekker enthousiast en ze leren ook nog snel. Bovendien is het geweldig om een koor onze liedjes te horen zingen. Het raakte me echt dat Marja de tekst van ‘Stop saying forever’ helemaal uit haar hoofd kende en samen met mij zong.”

“Ik en mijn zussen houden van dit soort samenwerkingen, omdat muziek mensen op een natuurlijke manier verbindt. Muziek maakt enthousiast en vrolijk. Dat zie ik vandaag ook weer als ik om me heen kijk. Er ontstaat veel energie tijdens het samen zingen en iedereen is blij dat hij onderdeel is van zoiets moois.”

Het optreden in juni maakt deel uit van de grote finale van het Community Arts Lab van de Vrede van Utrecht. Al sinds vorig jaar zomer bereiden alle partijen zich op dit bijzondere moment voor. McLaughlin:

“De tickets zijn geboekt, de hotels gereserveerd, we leven er echt naartoe. Op de 21e  horen we voor het eerst hoe de twee community koren samen klinken. In juli treden ze nogmaals samen op in Ierland. Het repertoire zal bestaan uit liedjes die we nu hebben geoefend, maar elk koor doet ook iets unieks. Ze zingen nummers op basis van hun eigen persoonlijke verhalen. Bam Commijs, de dirigent van het Stut Koor, schreef hier de teksten voor. In januari gaf hij samen met Donna een workshop aan het Inishowen Gospel Choir in Ierland over deze manier van werken.”

Ook een gezamenlijk lied, gezongen in het Nederlands en Engels, staat op het programma. En naast typisch Ierse folksongs kan een Nederlandse meezinger natuurlijk niet ontbreken. Daar gaat het Stut Koor nu mee aan de slag. Commijs vertrekt waarschijnlijk nog één keer naar Ierland voor een repetitie met het koor daar. “Hun manier van werken, dus zelf liedjes schrijven, hebben wij nooit eerder uitgeprobeerd. Het is een leuke en leerzame ervaring voor ons”, vertelt dirigent van het Inishowen Gospel Choir Nolan.

“Tijdens de workshop hebben we door middel van een spel antwoord gegeven op vragen over onszelf. Hij heeft daar vervolgens songteksten van gemaakt. Onze koorleden waren heel enthousiast. Zelf een workshop geven vandaag beviel ook erg goed. We spreken geen woord Nederlands, maar dat bleek niets uit te maken. Het leren kennen van een nieuwe cultuur en nieuwe mensen is een leuke bijkomstigheid van deze uitwisseling. We’re having good craic, zoals we dat in Ierland zeggen. Oftewel: we hebben een leuke tijd samen!”

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands