Tijdens de 16e editie van de Nederlandse Dansdagen zijn diverse dansprijzen uitgereikt: de Prijs Nederlandse Dansdagen 2013, de Zwanen en de Dioraphte Dansprijs. Respectievelijke winnaars zijn choreograaf Giulio D’Anna, danser Medhi Walerski, Club Guy & Roni voor Midnight Rising, danseres Bonnie Doets van Scapino Ballet Rotterdam en Keren Levi met The Dry Piece.

De uitreiking van de Zwanen werd dit jaar live uitgezonden door NTR Podium. In een voormalig industriële werkplaats in Maastricht werden dansfragmenten van genomineerden getoond, waarna burgemeester Onno Hoes, ex-voorzitter van de NAPK, de winnaars bekendmaakte. Won in 2012 de klassieke danser Matthew Golding van Het Nationale Ballet de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie, dit jaar viel de eer te beurt aan Medhi Walerski van het Nederlands Dans Theater. De oeuvreprijs Gouden Zwaan ging naar Bonnie Doets van Scapino Ballet Rotterdam.

Genomineerd voor de ‘meest indrukwekkende dansproductie’ waren Midnight Rising van Club Guy & Roni; Domestica van Dansgroep Amsterdam en WArd/waRD; Overture van Het Nationale Ballet en 4 Seasons van Samir Calixto/Korzo Producties. Midnight Rising kreeg de prijs toebedeeld voor een choreografie die ‘de dansers in staat stelt zichzelf te overstijgen’.

Giulio D’Anna ontving van de gemeente Maastricht € 12.000,- voor: ‘een plan dat de actualiteit raakt, en tegelijkertijd spreekt over een universele menselijke kracht’. Keren Levi kreeg ter promotie van haar werk in het buitenland van Stichting Dioraphte € 5000,- voor The Dry Piece, ‘a point of departure for the audience to immerse themselves in the limitless space of their imagination’.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

De uitreiking van de Zwanen oogde als een bescheiden dansfeest.  Het is dan ook te hopen dat de Zwanen niet sterven. Het (Bureau) Promotie Podiumkunsten bestaat immerssinds 1 oktober officieel niet meer. Hoe de bovenliggende organisatie VSCD de prijzen al of niet met derden voorzet is nog onduidelijk. Prijzen voor dans zijn echter een noodzakelijke waardering: of het nu klassiek ballet, moderne dans of urban betreft.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login