De 15 toppers van de hedendaagse kunst in Rotterdam, voor wie het gemist heeft

Art Rotterdam is de toonaangevende beurs op het gebied van hedendaagse kunst in Nederland. Dit jaar presenteerden maar liefst 96 galeries kunstwerken van nog veel meer kunstenaars. Daarbij opgeteld is op diezelfde beurs een afdeling videokunst te zien onder de noemer Art Rotterdam Projections, een afdeling betaalbare kunst bij WeLikeArt! en een afdeling waar maar liefst 92 kunstenaars stonden die in 2012 gehonoreerd waren met een startstipendium van het Mondriaan Fonds. De Van Nelle fabriek barstte ervan uit zijn voegen.

Als je dacht dat je het gehad had: aan de andere kant van Rotterdam was nóg een grote kunstbeurs met 64 galeries die net buiten de boot vielen voor de grote beurs. Deze RAW Art Fair vond dit jaar voor de derde keer plaats in de Cruise Terminal.

En zelfs dat was nog niet alles. Bij een happening waar zoveel kunstgeïnteresseerden op af komen is het aantal side-events bijna niet te overzien. Ga er maar eens aan staan. Een kleine schatting maakt dat ik in 3 dagen ruim tweeduizend kunstwerken heb gezien. Daarvan maakt natuurlijk lang niet ieder kunstwerk indruk en ruim de helft gaat sowieso aan je voorbij.

Goed verhaal hè? We bieden het je gratis aan. Wil je een donatie doen? Dan kan dat via de blendle-knop onderaan. Of via de Patreon-knop. Nog beter.
(Wellicht ben je al lid en zien wij dat over het hoofd. Log dan hier nog een keer in, sorry: (ben je gelijk van die Blendle knop af), maar anders vinden wij het fijn als je lid wordt, of een vrije gift achterlaat”.)

Wat blijft er dan over?

Ik selecteerde 15 werken die er bovenuit sprongen. Een selectie van diverse locaties waarvan het werk in principe allemaal te koop was, of nog is. Zonder commentaar, mijn eigen topkunst van de Rotterdamse beursvloer.

Ante Timmermans
Op art rotterdam: Ante Timmermans,
Alex Dordoy
Alex Dordoy,
Marleen Sleeuwits
Marleen Sleeuwits,
Zaide Oenema
Zaide Oenema (het werk is een rebus waar staat “Sometimes I shouldn’t take Art so seriously”),
Peter Morrens
De meest opmerkelijke stand was een galerie die Peter Morrens de vrije hand liet met zeer ironische teksten zoals “Hier komt iets anders”.
Thijs Jansen
Een van de jonge talenten die werk toont bij het Mondriaan Fonds is Thijs Jansen die dit schilderij maakte van een kastje met een videoband
Aldwin van de Ven
Een andere kunstenaar waar we hopelijk nog veel van gaan horen is Aldwin van de Ven.
Remco Torenbosch
… en Remco Torenbosch die afgelopen jaar bij de finalisten zat voor de Prix de Rome
Jan Wattjes
Bij het WeLikeArt! gedeelte van Art Rotterdam is betaalbare kunst te koop. Zo bijvoorbeeld dit mooie schilderij van Jan Wattjes (bekend van het TV programma de Nieuwe Rembrandt) wat voor €1200,- te koop is.
Ad de Jong
Of anders dit werk eveneens bij WeLikeArt! wat voor €185,- van Ad de Jong voor iedereen betaalbaar is. En dan heb je toch een mooi kunstwerk in huis.
Bij Garage Rotterdam bij de Van Nelle Fabriek, dit werk van Zoro Feigl
Bij Garage Rotterdam bij de Van Nelle Fabriek, dit werk van Zoro Feigl
Bij Art Rotterdam Projections was onder andere dit videowerk van Jacco Olivier te zien. Het zijn geanimeerde schilderijen die in elkaar overlopen.
Bij Art Rotterdam Projections was onder andere dit videowerk van Jacco Olivier te zien. Het zijn geanimeerde schilderijen die in elkaar overlopen en bewegen.
Ronald Zuurmond
Bij de RAW Art Fair onder andere dit werk van Ronald Zuurmond
Rob Bouwman en Vincent Uilenbroek
… en dit werk wat een samenwerking is tussen Rob Bouwman en Vincent Uilenbroek
Ming Smith
Op een van de side-events was dit werk te zien van Ming Smith. Een prachtige foto van een kunstenaar die onder andere ook in het MOMA te zien is.

Volgend jaar weer?

Fijn bericht? Gebruik de Blendle knop hierboven voor een kleine donatie. Of bepaal zelf hoe je Niek Hendrix een complimentje geeft met Patreon. (heel fijn systeem!)
Deel dit: