Zondag is het Gala van het Nederlandse Theater. In een sobere, maar toch feestelijke aankleding viert de theatersector het feit dat hij nog steeds bestaat. Een hele prestatie, al vindt de minister van niet. Hoe het ook zij. We gaan prijzen uitreiken. En geen Oscars, Olivers, of Césars, maar Louis, Theo, Colombina en Arlecchino.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Hoe dat zo gekomen is? Traditie. Louis en Theo zijn genoemd naar Louis Bouwmeester (m) en Theo Mann-Bouwmeester (v), die onderdeel waren van een rijk theatergeslacht. Arlecchino en Colombina zijn namen van stock-characters in de Commedia dell’arte een middeleeuws theatergenre.

We zijn dus voor een nieuwe naam voor die prijzen. Want niemand snapt dit nog. Maar geheel in de traditie zullen we ze dan wel verbinden aan een familietraditie. Dat blijkt niet zo moeilijk. Want we hebben er en paar: Greidanus, Krabbé en Croiset. Niet geheel toevalling allemaal beginnend met een ‘kr’-klank. Als we de toneelprijzen dan de ‘Gouden Kraai’ zouden noemen, wat voor de hand ligt, is dat verwarrend met de kleinkunstprijzen die de Johnny Kraaijkamp Awards heten (ook een ‘kr’).

Wat dacht u van de ‘Gouden Kras’? Hebben we het geslacht Van Aschat ook gecoverd. Want dat is de enige acteursfamilie waar het niet ‘kr’aakt.

En nu is het woord aan u. Wie moeten volgens u de prijzen winnen? U kunt het beter doen dan de jury. En als het eenmaal zondag is geweest, kunt u in dezelfde polls laten weten wie volgens u had moeten winnen.

De Louis d’Or

[socialpoll id=”2220740″]

De Theo d’Or

[socialpoll id=”2220741″]

De Arlecchino

[socialpoll id=”2220742″]

De Colombina

[socialpoll id=”2220743″]

Je kunt stemmen.

Foto bovenaan:
Scroll naar top