Verrassende winnaars Danspublieksprijzen 2014

Na een zenuwslopende finale en precieze beoordeling van de stemmen zijn de winnaars bekend van de Danspublieksprijs 2014. Favoriete Dansvoorstelling is FADO van Internationaal Danstheater, Favoriete Danser is Merel Janssen van Introdans Ensemble voor de Jeugd.

Leden lezen gewoon door

(Met de betaalknop hieronder word je geen lid, maar koop je steeds losse stukken met een tegoed van onze partner Katalysis. Een echt lidmaatschap van Cultuurpers biedt meer, zoals onbeperkte toegang tot ALLE verhalen (en een nieuwsbrief).)

Ook de winnaars van de Oeuvreprijs 2014 en de Dansfoto van het Jaar zijn bekend. Artistiek leider Roel Voorintholt van Introdans ontving veel inzendingen en lof voor zijn inzet voor de Nederlandse dans. Fotograaf Hans Hordijk won met een ruime meerderheid de eerste Dansfoto van het Jaar-verkiezing. 

De Danspublieksprijs is met de vierde editie inmiddels een felbegeerde award. Nieuw dit jaar was een online teller die het stemmen inzichtelijk maakte. Voorafgaand aan de verkiezing zonden 800 theaterbezoekers een nominatie in. Vanuit een longlist van 105 dansers en 65 dansvoorstellingen kon het publiek stemmen op shortlists van genomineerden.

Voor de Dansfoto van het Jaar selecteerden choreograaf Hans van Manen en Thomas Cott (Alvin Ailey American Dance Theater, NY) foto’s uit 43 inzendingen. Deze nieuwe categorie is ingesteld om specifiek het vak dansfotografie te belichten.

De Danspublieksprijzen worden uitgereikt bij de première van Crazy Blues van Internationaal Danstheater op 23 februari in het DeLaMar theater in Amsterdam en bij de voorstelling MODERNlive van Introdans op 6 februari in de Schouwburg Arnhem.

Hieronder alle genomineerden nog eens op een rijtje:

Favoriete Dansvoorstelling

25 jaar León & Lightfoot – NDT2

Billy Elliot – Stage Entertainment

JARIG – Introdans Ensemble voor de Jeugd

MIRROR MIRROR – Conny Janssen Danst

Het Zwanenmeer – Het Nationale Ballet

Goed verhaal? Laat het weten met een kleine bijdrage.

Heritage – Shailesh Bahoran (Korzo, Spin Off, ISH)

Glass – Isabelle Beernaert

FADO – Internationaal Danstheater

The Soprano’s – ICKamsterdam en Opera Zuid

Well Tempered 10/48 – Rianne Slenema

Favoriete Danser 

Shailesh Bahoran

Vito Mazzeo

Yanaika Holle

Rutkay Ozpinar

Rianne Slenema

Merel Janssen

Francesca Peniguel

Anna-Alicia Sklias

Junior van Keulen

Maya Roest

Dansfoto van het Jaar

Glass – Bob Karman

MIRROR MIRROR – Leo van Velzen

Smell of Bliss – Deen van Meer

Rob Polmann – Stef Lohstroh

Aligned – Olympe Tits

Dalton Jansen – Hans Hordijk

 

De Danspublieksprijs is een intiatief van Danspubliek.nl/Proz Media in samenwerking het Cultureel Persbureau. Zie ook www.danspublieksprijs.nl en www.tomorrow.dance

Deel dit:
[gravityform id="10" title="true" description="true" ajax="true" tabindex="0"]