Meteen naar de inhoud

Zwarte dag voor onafhankelijke journalistiek

Ik ben in shock: twaalf doden bij gruwelijke aanslag op Frans satirisch tijdschrift Charlie Hebdo. – Vlak voor de aanslag twitterde het zijn nieuwste cartoon: een spotprent waarop de leider van IS een nieuwjaarswens uitspreekt.

Humor verbindt, humor verbroedert, humor helpt taboes doorbreken, humor relativeert pijnlijke levensthema’s….

Althans, dat heb ik mijn leven lang gedacht, tot in 2005 mijn wereldbeeld kantelde. De aanslagen op het leven van de Deense cartoonist Kurt Westergaard, de verbrijzelde vingers van de Syrische tekenaar Ali Ferzat, het waren zoveel tekenen aan de wand dat de vrijheid van meningsuiting ernstig onder druk staat. De barbaarse aanslag vandaag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, is een afschrikwekkend dieptepunt in de geschiedenis van het vrije woord.

Twee ‘Allahu Akbar’ schreeuwende mannen doodden tien redactieleden en de twee politieagenten die hun pand bewaakten nadat hierop in 2011 al een bomaanslag gepleegd was vanwege de publicatie van het nummer Charia Hebdo. Het dodental kan nog oplopen, want enkele zwaargewonden vechten voor hun leven. De daders zijn nog niet gepakt.

De Franse president François Hollande snelde meteen naar de plaats des onheils en twitterde:

François HollandeGeverifieerd account‏@fhollande

[Tweet “Aucun acte barbare ne saura jamais éteindre la liberté de la presse. Nous sommes un pays unis qui saura réagir et faire bloc.”]

‘Geen enkele barbaarse daad zal ooit de persvrijheid uitdoven. Wij zijn een verenigd land, dat en bloc zal reageren.’

De Britse Prime Minister David Cameron reageerde prompt:

David CameronGeverifieerd account‏@David_Cameron

The murders in Paris are sickening. We stand with the French people in the fight against terror and defending the freedom of the press.

Onze eigen Minister President Mark Rutte reageerde twee uur later:

Minister-presidentGeverifieerd account‏@MinPres

‘Ben verbijsterd, afschuwelijke & laffe terreurdaad in Parijs raakt ons allemaal. Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk’ (1/2)

Mooie woorden, maar hoe een vrije wereld zich kan verdedigen tegen de moordlust van humorloze barbaren, is mij een raadsel.

Velen roepen redacties op om alle satirische cartoons van Charlie Hebdo in en op hun eigen medium te publiceren. Mijn gevoel zegt: doen! Mijn ratio zegt: zal er na een tsunami aan herdrukte spotprenten niet opnieuw een vloedgolf aan aanslagen volgen?

Wij staan met de rug tegen de muur.

Dit is een heel, heel zwarte dag voor de onafhankelijke journalistiek.

 

 

 

Thea Derks

Thea Derks studeerde Engels en Muziekwetenschap. In 1996 voltooide zij cum laude haar studie musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in hedendaagse muziek en publiceerde in 2014 de lovend ontvangen biografie 'Reinbert de Leeuw: mens of melodie'. Vier jaar voltooide zij 'Een os op het dak: moderne muziek in vogevlucht', speciaal gericht op de geïnteresseerde leek. Je koopt het hier: https://www.boekenbestellen.nl/boek/een-os-op-het-dak/9789012345675 In 2020 verscheen de 3e druk van de Reinbertbio,met 2 extra hoofdstukken die de periode 2014-2020 beschrijven. Deze verschenen ook apart als Slotakkoord.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands