Ik ben in shock: twaalf doden bij gruwelijke aanslag op Frans satirisch tijdschrift Charlie Hebdo. – Vlak voor de aanslag twitterde het zijn nieuwste cartoon: een spotprent waarop de leider van IS een nieuwjaarswens uitspreekt.

Humor verbindt, humor verbroedert, humor helpt taboes doorbreken, humor relativeert pijnlijke levensthema’s….

Althans, dat heb ik mijn leven lang gedacht, tot in 2005 mijn wereldbeeld kantelde. De aanslagen op het leven van de Deense cartoonist Kurt Westergaard, de verbrijzelde vingers van de Syrische tekenaar Ali Ferzat, het waren zoveel tekenen aan de wand dat de vrijheid van meningsuiting ernstig onder druk staat. De barbaarse aanslag vandaag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, is een afschrikwekkend dieptepunt in de geschiedenis van het vrije woord.

Twee ‘Allahu Akbar’ schreeuwende mannen doodden tien redactieleden en de twee politieagenten die hun pand bewaakten nadat hierop in 2011 al een bomaanslag gepleegd was vanwege de publicatie van het nummer Charia Hebdo. Het dodental kan nog oplopen, want enkele zwaargewonden vechten voor hun leven. De daders zijn nog niet gepakt.

De Franse president François Hollande snelde meteen naar de plaats des onheils en twitterde:

François HollandeGeverifieerd account‏@fhollande

‘Geen enkele barbaarse daad zal ooit de persvrijheid uitdoven. Wij zijn een verenigd land, dat en bloc zal reageren.’

De Britse Prime Minister David Cameron reageerde prompt:

David CameronGeverifieerd account‏@David_Cameron

The murders in Paris are sickening. We stand with the French people in the fight against terror and defending the freedom of the press.

Voor je verder leest...

Wij geloven in onderzoeksjournalistiek over cultuur. Het is geen onderwerp waar je enorm populair mee wordt. Reden waarom de meeste media alleen die paar sensationele berichten meenemen, maar niet verder kijken. Cultuurpers richt zich juist op die verhalen die voor de cultuurwereld belangrijk zijn, maar die de grote media te klein vinden. Dat kunnen we alleen volhouden als jij meedoet. Door ons tips te geven, maar ook als je lid wordt of ons steunt met een donatie. Houd de cultuurwereld scherp!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen. Geef 2,50, 10 euro of meer!

Onze eigen Minister President Mark Rutte reageerde twee uur later:

Minister-presidentGeverifieerd account‏@MinPres

‘Ben verbijsterd, afschuwelijke & laffe terreurdaad in Parijs raakt ons allemaal. Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk’ (1/2)

Mooie woorden, maar hoe een vrije wereld zich kan verdedigen tegen de moordlust van humorloze barbaren, is mij een raadsel.

Velen roepen redacties op om alle satirische cartoons van Charlie Hebdo in en op hun eigen medium te publiceren. Mijn gevoel zegt: doen! Mijn ratio zegt: zal er na een tsunami aan herdrukte spotprenten niet opnieuw een vloedgolf aan aanslagen volgen?

Wij staan met de rug tegen de muur.

Dit is een heel, heel zwarte dag voor de onafhankelijke journalistiek.