Altijd gedacht dat kunst iets was van creatieve wildebrassen, geobsedeerde autisten, ondanks zichzelf geniale knutselaars? Fout. Kunst is iets waarbij ‘sterke communicatoren’ de dienst uitmaken. Als het tenminste aan minister Jet Bussemaker ligt, en aan haar o, zo vooruitstrevende idee om kunst vooral nuttig te laten zijn. Voor de maatschappij. Kijk maar naar de horrorvideo hierboven.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Waar we bang voor waren, is dus inderdaad gebeurd. 7 miljoen had de minister over voor nuttige kunst, en ze wil dat geld verdelen via mensen die daar verstand hebben. Van kunst misschien, maar vooral natuurlijk van maatschappelijk nut. Enter Twijnstra Gudde. Twijnstra wie? Inderdaad, het adviesbureau dat al jaren klussen opknapt voor het ministerie, waar Berenschot dat doet voor de mensen van Kunsten ’92 en aanverwante belangengroepen.

Twijnstra Gudde heeft een baas gevonden voor het project ‘The Art of Impact’, waarvoor die 7 miljoen dus beschikbaar komt. Allemaal maatschappelijk nuttige kunst. En wie zich mocht afvragen waar dat over gaat: vertrouw op Tabo Goudswaard. Tabo Goudswaard is niet zomaar een kunstenaar. Tabo Goudswaard is ‘Social Designer’.

En dit is de tekst waarmee hij zich voorstelt: “Ik ga op zoek naar de schoonheid van de verbinding tussen de kunstprojecten en de maatschappelijke vraagstukken. Hoe fundamenteel, spannend en verrassend wordt er ingegrepen op de context van het vraagstuk? Hoe wordt geanticipeerd op nieuwe gebeurtenissen en de belangen van stakeholders? En in welke vorm krijgt dit gestalte?

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

We wachten in spanning af wat de stakeholders er allemaal van gaan vinden.

Bimnenkort in een theater bij u in de buurt.

Lees meer over de 7 miljoen.

Foto bovenaan:
Scroll naar top