Kan dat? Beeldloze film? Zeker, zie- of beter- luister maar naar Chapman for President van de Eef van Breen Group op 2 mei tijdens het LISFE: een filmisch klankproject met een persoonlijk verhaal als uitgangspunt.

Een ontmoeting met politiek vluchteling Chapman bezorgde trompettist, zanger & componist Eef van Breen nieuwe ogen, oren én het idee voor deze film zonder beeld. Een prikkelend uitgangspunt in deze wereld waar het oog nogal dominant is. Door muziek, tekst en geluid persoonlijk, unieke beelden oproepen bij de luisteraar.

Mix

Deze groep inventieve en creatieve muzikanten volg ik al een aantal jaren. Ze roepen de sfeer van circus meets improvisatie meets doe-het-zelf meets hoorspel meets jazz en klassieke muziek op.  Niet voor niks: het zijn zoekers naar een eigen beeldtaal, vorm en geluid. Wat ze erg goed afgaat.

EefvanBreenGroup april 2013 Theater Dakota Den Haag picmade byBrechtjeRoos
In april 2013 zag ik editie no I van Chapman for President. In een leegstaand winkelpand (destijds dependance van Theater Dakota Den Haag) zat publiek op klapstoeltjes te kijken naar muzikanten die met alles-waar-geluid-in-zit (van harp tot opgehangen slagwerk, ballonnen, tuba, gieters, zang en meer), hoorspelachtige trucs en veel spelplezier een kleurrijk verhaal vertelden.

Het is lang gelee (en mijn geheugen is slecht), maar ik was destijds overal en nergens en bevond me, zeker weten, níet in Den Haag in een leeg winkelpand op een klapstoel. Door deze muzikanten werd ik uitgenodigd te dwalen. En dat deed ik.

Voor je verder leest...

Wij doen ons best om onafhankelijke en volledig professionele journalistiek over de wereld van kunst en cultuur te brengen. Journalistiek die al heel veel mensen waarderen, omdat het op zo weinig plekken nog gebeurt. We kunnen daarmee doorgaan als jij lid wordt of ons steunt met een donatie. Die bijdrage komt ten goede aan de auteur, in dit geval Brechtje Roos. Zo kan Cultuurpers blijven bestaan!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen aan het werk van Brechtje Roos.

Editie no II van Chapman for President vond plaats in juni 2014. Samen met onder andere dichter des Vaderlands Anne Vegter en theatermaker en tekstschrijver Ko van den Bosch is de film getoond in het Grand Theater Groningen. Ik was er niet bij helaas.

lisfe logo
Editie no III is te ervaren tijdens het LISFE. Een filmfestival dat dit jaar onder de noemer Beyond Borders plaatsvindt van 30/4 tm 2/5 in de Meelfabriek Leiden. OuiJaYes een filmfestival waar de Eef van Breen Group van zich laat horen. En zien.

HUH?!

Want aan editie no III wordt (toch) voor dus wél beeld toegevoegd las ik in de nieuwe informatie: Videokunstenaar Karl Klomp registreert de op het podium gemaakte bewegingen die direct geprojecteerd worden. Dit toneelbeeld zal volledig in het teken staan van het geluid.

Ik ben benieuwd naar het hoe & waarom van de visuele toevoeging en zal niet nalaten er naar te vragen áls het me lukt erbij te zijn. Trek in een unieke beeldende muziekervaring? Deze groep muzikanten is het volgen meer dan waard. Gewoon gaan dus: zaterdag 2 mei, 20.30u LISFE (Meelfabriek Leiden).