Meteen naar de inhoud

Chapman for president- een film zonder beeld.

Kan dat? Beeldloze film? Zeker, zie- of beter- luister maar naar Chapman for President van de Eef van Breen Group op 2 mei tijdens het LISFE: een filmisch klankproject met een persoonlijk verhaal als uitgangspunt.

Een ontmoeting met politiek vluchteling Chapman bezorgde trompettist, zanger & componist Eef van Breen nieuwe ogen, oren én het idee voor deze film zonder beeld. Een prikkelend uitgangspunt in deze wereld waar het oog nogal dominant is. Door muziek, tekst en geluid persoonlijk, unieke beelden oproepen bij de luisteraar.

Mix

Deze groep inventieve en creatieve muzikanten volg ik al een aantal jaren. Ze roepen de sfeer van circus meets improvisatie meets doe-het-zelf meets hoorspel meets jazz en klassieke muziek op.  Niet voor niks: het zijn zoekers naar een eigen beeldtaal, vorm en geluid. Wat ze erg goed afgaat.

EefvanBreenGroup april 2013 Theater Dakota Den Haag picmade byBrechtjeRoos
In april 2013 zag ik editie no I van Chapman for President. In een leegstaand winkelpand (destijds dependance van Theater Dakota Den Haag) zat publiek op klapstoeltjes te kijken naar muzikanten die met alles-waar-geluid-in-zit (van harp tot opgehangen slagwerk, ballonnen, tuba, gieters, zang en meer), hoorspelachtige trucs en veel spelplezier een kleurrijk verhaal vertelden.

Het is lang gelee (en mijn geheugen is slecht), maar ik was destijds overal en nergens en bevond me, zeker weten, níet in Den Haag in een leeg winkelpand op een klapstoel. Door deze muzikanten werd ik uitgenodigd te dwalen. En dat deed ik.

Editie no II van Chapman for President vond plaats in juni 2014. Samen met onder andere dichter des Vaderlands Anne Vegter en theatermaker en tekstschrijver Ko van den Bosch is de film getoond in het Grand Theater Groningen. Ik was er niet bij helaas.

lisfe logo
Editie no III is te ervaren tijdens het LISFE. Een filmfestival dat dit jaar onder de noemer Beyond Borders plaatsvindt van 30/4 tm 2/5 in de Meelfabriek Leiden. OuiJaYes een filmfestival waar de Eef van Breen Group van zich laat horen. En zien.

HUH?!

Want aan editie no III wordt (toch) voor dus wél beeld toegevoegd las ik in de nieuwe informatie: Videokunstenaar Karl Klomp registreert de op het podium gemaakte bewegingen die direct geprojecteerd worden. Dit toneelbeeld zal volledig in het teken staan van het geluid.

Ik ben benieuwd naar het hoe & waarom van de visuele toevoeging en zal niet nalaten er naar te vragen áls het me lukt erbij te zijn. Trek in een unieke beeldende muziekervaring? Deze groep muzikanten is het volgen meer dan waard. Gewoon gaan dus: zaterdag 2 mei, 20.30u LISFE (Meelfabriek Leiden).

Brechtje Roos

anders luisteren . meer horen . zet mens en organisatie in beweging . podiummens . presentatie . sociaal-artistiek Brechtje Roos (1972) is muziekverteller. Spreker. Programmamaker, publicist & oprichter van Hoor! Van oorsprong musicus. Spreekt, schrijft en enthousiasmeert vanuit muziek. Ze heeft hart voor de positie en het imago van podiumkunstenaars en laat graag van zich horen. Op serieus luchtige toon duidelijk maken hoe het er achter de schermen aan toegaat is de komende tijd haar missie. Dat kan de wereld uiteindelijk alleen maar mooier maken. A suivre!Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands