Meteen naar de inhoud

Door Boukje Schweigmans Curve naar een hoger bewustzijn op @TFBoulevard

 

Volgens sommigen is er een tunnel van licht waar je doorheen gaat als je sterft. Zou kunnen, er zijn mensen met een bijna dood-ervaring die zoiets beschrijven. Zelf vind ik de schilderijen waarop zulke tunnels van licht staan afgebeeld tamelijk kitscherig. Wolkjes met een eng oog of een man met een baard aan het eind.. Maar nu heeft beeld-dans-designkunstenares en algemeen knuffeldier Boukje Schweigman dus een tunnel van licht gemaakt, en kan ik me de aantrekkingskracht van zo’n ervaring opeens heel goed voorstellen.

Enfin. Het is mee te maken, midden op een verkeersplein in Den Bosch. Van Theaterfestival Boulevard kreeg Schweigman de ruimte om een enorm object te bouwen, van vederlichte, spierwitte kunststof. Het is een ronde tunnel, een curve, en zo heet dit project dan ook: Curve. Je gaat erin en eruit via iets heel zachts en knuffeligs, in iets wat het best te omschrijven valt als een omgekeerde geboorte, en komt een klein halfuurtje later weer naar buiten op een vergelijkbare manier. Daar tussenin maak je dingen mee, die elke beschrijving tarten, maar die je een heel goed, maar totaal onthecht gevoel geven.

Boukje Schweigman is specialist in het op een extreme manier spelen met je werkelijkheidsbeleving. Haar voorstellingen behandelen soms enge thema’s en bevatten dreigende objecten, maar altijd slaagt ze erin om die objecten en thema’s om te keren in iets dat je omhelst. En in iets waardoor je ook dolgraag omhelsd wilt worden. Haar performers zijn getraind in het geven van dat vertrouwen, zij kunnen dwars door je comfortzone heen naar iets waar het nog beter toeven is, als je het eenmaal durft toe te laten.

Je kunt Curve maar het beste ondergaan. Het begeleid ontboren en geboren worden, deze kunstzinnige bijna dood-ervaring, tart elke beschrijving. En vertrouw op de maker.

Nooit gedacht dat ik dat nog eens hardop zou zeggen.

Curve door Houten Huis en Schweigman& is te zien op Theaterfestival Boulevard.

NB: Houd er wel rekening mee dat de timing van de toegang nog aan wat kinderziektes onderhevig is. Je gaat het traject alleen, en dat bepaalt ook het tempo voor de andere deelnemers. Enige vertraging is dus niet uitgesloten, maar zelfs dat onderga je met plezier. Uiteindelijk.

 

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands