Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Volgens sommigen is er een tunnel van licht waar je doorheen gaat als je sterft. Zou kunnen, er zijn mensen met een bijna dood-ervaring die zoiets beschrijven. Zelf vind ik de schilderijen waarop zulke tunnels van licht staan afgebeeld tamelijk kitscherig. Wolkjes met een eng oog of een man met een baard aan het eind.. Maar nu heeft beeld-dans-designkunstenares en algemeen knuffeldier Boukje Schweigman dus een tunnel van licht gemaakt, en kan ik me de aantrekkingskracht van zo’n ervaring opeens heel goed voorstellen.

Enfin. Het is mee te maken, midden op een verkeersplein in Den Bosch. Van Theaterfestival Boulevard kreeg Schweigman de ruimte om een enorm object te bouwen, van vederlichte, spierwitte kunststof. Het is een ronde tunnel, een curve, en zo heet dit project dan ook: Curve. Je gaat erin en eruit via iets heel zachts en knuffeligs, in iets wat het best te omschrijven valt als een omgekeerde geboorte, en komt een klein halfuurtje later weer naar buiten op een vergelijkbare manier. Daar tussenin maak je dingen mee, die elke beschrijving tarten, maar die je een heel goed, maar totaal onthecht gevoel geven.

Boukje Schweigman is specialist in het op een extreme manier spelen met je werkelijkheidsbeleving. Haar voorstellingen behandelen soms enge thema’s en bevatten dreigende objecten, maar altijd slaagt ze erin om die objecten en thema’s om te keren in iets dat je omhelst. En in iets waardoor je ook dolgraag omhelsd wilt worden. Haar performers zijn getraind in het geven van dat vertrouwen, zij kunnen dwars door je comfortzone heen naar iets waar het nog beter toeven is, als je het eenmaal durft toe te laten.

Je kunt Curve maar het beste ondergaan. Het begeleid ontboren en geboren worden, deze kunstzinnige bijna dood-ervaring, tart elke beschrijving. En vertrouw op de maker.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Nooit gedacht dat ik dat nog eens hardop zou zeggen.

Curve door Houten Huis en Schweigman& is te zien op Theaterfestival Boulevard.

NB: Houd er wel rekening mee dat de timing van de toegang nog aan wat kinderziektes onderhevig is. Je gaat het traject alleen, en dat bepaalt ook het tempo voor de andere deelnemers. Enige vertraging is dus niet uitgesloten, maar zelfs dat onderga je met plezier. Uiteindelijk.

 

Foto bovenaan:
Curve Boukje Schweigman
Scroll naar top