De IDFA kijktip voor vandaag staat recht tegenover die van gisteren. Gisteren was opbeurend en hartverwarmend. Cartel Land is daarentegen hard, rauw, onaangenaam en bruut. Dat kan ook bijna niet anders, want de film van Matthew Heineman gaat over de war on drugs in Mexico en Arizona, dat daar net ten noorden van ligt. De regisseur dringt met gevaar voor eigen leven diep door in de wereld van misdaad en misdaadbestrijding. In de strijd tegen de drugsyndicaten nemen allerlei goed bedoelende, maar ook dubieuze figuren het recht in eigen hand. Waar miljarden omgaan, kijkt men niet op een moord meer of minder.

De berichten over de doden die vallen in Mexico zijn talrijk. Vorig jaar kwamen het nieuws over de 43 vermiste studenten, eerder sprak men al van een dode per half uur. Geen wonder dat de burgers iets willen doen. In Mexico organiseert dokter Jose Mireles een burgerwacht. In het zuiden van Arizona doet voormalig junkie Tim Foley hetzelfde. Hoe ver mag je daarbij gaan? Dat is de vraag die Heineman stelt.

Het is geen gezellige film voor de hele familie. U zult een stevige borrel willen na het kijken. Maar ik durf te beloven dat u aan uw stoel genageld blijft. De film stelt belangrijke vragen over de verantwoordelijkheid van burgers. En waar die ophoudt. Eigenlijk is Cartel Land een soort hedendaagse western, alleen weten we in de echte wereld nog niet of de good guys wel gaan winnen.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Wat: Cartel Land van Matthew Heineman

waar: vandaag om 13:15 uur in Tuschinski 1, morgen en overmorgen in Pathe de Munt. klik hier voor kaartjes.