De Nationale Opera, Hänsel und Gretel (opera)

Het is de bekendste sprookjesopera aller tijden. Niet verwonderlijk, want Humperdincks bewerking van Hans en Grietje is overduidelijk geworteld in volksmuziek als in bijna Wagneriaanse orkestratie. Dat moest wel een succes opleveren. Richard Strauss dirigeerde de wereldpremière, in Amsterdam is de versie van International Opera Award Winner Lotte de Beer te zien. Zij verplaatst het sprookje naar de sloppenwijken van Brazilië. speellijst

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Orde van de Dag, Ouds & Nieuwsshow 2015 (toneel, cabaret, improvisatie)

Er staat toneel, cabaret, improvisatie. Er had net zo goed geen flauw idee kunnen staan. Want de Ouds & Nieuwsshow van het Zuidelijk Toneel en Nieuw Utrechts Toneel is veel, maar niet in een hokje te proppen. Ja, het jaar 2015 komt voorbij. Maar hoe? In welke vorm? En over de volgorde hoeven we het al helemaal niet te hebben, want die wordt dit jaar door de bezoeker bepaald. Wat dat oplevert? Nou dit. En dit. speellijst

Laagland, Bezoek voor beer (jeugd 4+)

Bezoek! Wie vindt dat nou niet leuk? Nou, beer dus niet. Beer haat bezoek. Maar daar trekt muis zich dan weer niks van aan. Het Laagland, dat eerder met Jongens van toen en Robin Hood al indruk maakte, toverde het kinderboek van Bonny Becker en Kady MacDonald Denton om tot een enerverende voorstelling. speellijst

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Holland Opera, Roodhapje (opera/jeugd 6+)

Het begint een traditie te worden: de aftrap voor de kerstvakantie vindt plaats in Amersfoort, bij Holland Opera. Vorig jaar maakte het gezelschap veel indruk met Suikertantes, dit jaar staat Roodkapje centraal, maar dan als Roodhapje vanuit het perspectief van de wolf. speellijst

Nederlandse Reisopera, Amahl and the Night Visitors (opera/jeugd 9+)

Om te spreken van een wonder gaat wat ver, maar op kerstavond 1951 werd voor het eerst een opera uitgezonden die speciaal voor televisie was gecomponeerd. In de Verenigde Staten was de opera van Menotti gelijk een succes, pas in 1965 was Amahl and the Night Visitors voor het eerst in Nederland te zien, maar dat was een gastvoorstelling vanuit New York. In 1988 bracht Operalab een eigen productie, en het was weer ruim een kwart eeuw wachten voordat de Nederlandse Reisopera nu eindelijk de overduidelijk door Puccini beïnvloede 50 minuten durende kerstopera ten tonele brengt. Helaas zijn er slechts drie uitvoeringen gepland, in het kader van het Jeroen Bosch-jaar; Menotti liet zich voor de opera inspireren door De aanbidding van de drie koningen van Bosch. speellijst

 

Foto bovenaan:
Scroll naar top