Vrijdag 23 september wordt het nieuwe seizoen van het AVROTROS Vrijdagconcert geopend met de wereldpremière van Atlantis van Robin de Raaff. Hij componeerde dit vijftig minuten durende stuk in opdracht van deze omroepserie, voor het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest, aangevuld met solosopraan en solobariton.

De tekst is grotendeels ontleend aan het gelijknamige gedicht van de Amerikaan Hart Crane, wiens verzen eerder al Tristan Keuris inspireerden tot Brooklyn Bridge. Keuris gebruikte hiervoor het eerste gedicht uit de cyclus The Bridge (1930), nu maakt Robin de Raaff de cirkel rond met een zetting van het laatste deel, Atlantis.

Naast de verzen van Crane citeert hij ook teksten van Plato over dit mythische eiland, dat een paradijs op aarde zou zijn geweest, maar uiteindelijk door de golven werd verzwolgen. Waar Crane een nostalgische en tamelijk optimistische terugblik geeft, schetst De Raaff een pessimistischer toekomstbeeld: aan het einde van zijn stuk zingt en fluistert het koor uitspraken van mensen die watersnoodrampen overleefden.

Plato situeerde Atlantis bij de Straat van Gibraltar. Deze ligt ingeklemd tussen de Monte Hacho in Afrika en de Rots van Gibraltar, welke fungeren als de ‘zuilen van Hercules’. De Raaff verbeeldt deze door twee harpen prominent aan weerszijden van het orkest op het podium te plaatsen.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Ik bezocht woensdag 21 september de eerste repetitie van koor, orkest en solisten en maakte een reportage met musici en zangers voor Radio 4. Deze wordt vrijdag 23 uitgezonden direct voorafgaand aan de wereldpremière, tussen 20.00-20.15 uur. Ik sprak na afloop ook met Robin de Raaff zelf. Je hoort ons gesprek hier.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

 

Goed om te weten

23-9-2016 TivoliVredenburg Utrecht, aanvang 20.15 uur, inleiding 19.30 uur
Wereldpremière ATLANTIS Robin de Raaff door Groot Omroepkoor, Radio Filharmonisch Orkest, de sopraan Marisol Montalvo en de bariton Mark Stone.
Verder op het programma: Nacht op de kale berg van Moesorgski; Les elfes van Diepenbrock en Stabat Mater van Szymanowksi. Info en kaarten via deze link