100 miljoen erbij voor kunst. Maar dan wel het Wilhelmus zingen.

746

Het is gelukt. En dat terwijl we er hier werkelijk geen cent vertrouwen meer in hadden. Maar toch. Het staat er, in de financiële paragraaf van het Regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’:

‘Intensivering van 0,1 mld euro ten behoeve van de culturele sector en historisch democratisch bewustzijn. (RA_631)’

Dat is 100 miljoen euro, en dat is precies wat een van de deelnemende partijen, d66, beloofde. Hoe zich dat precies allemaal gaat uitwerken is nog niet helemaal duidelijk. Kunsten 92 wist al te melden dat het in ieder geval gaat om een graduele verhoging van het algemene budget. Die verhoging groeit in vier jaar van 25 naar 80 miljoen. Deel daarvan is de vorig jaar bevochten tijdelijke steun voor de middengroepen, die uit het systeem dreigden te vallen, zo meldt werkgeversorganisatie NAPK op haar site. Hebben wij ons weer voor niks zorgen gemaakt.

Maar er zit dus meer bij, want waar haalt die financiële paragraaf dan anders die 0,1 miljard euro per jaar vandaan?

Landhuissubsidie

Het zal ook voor een deel voortkomen uit de 325 miljoen euro die de komende vier jaar wordt uitgegeven aan het ondersteunen van eigenaren van monumenten. Dat is dus 75 miljoen voor zowel de ploeteraar met een instortend arbeidershuisje als de eigenaar van dat kapitale landgoed op de Veluwe. Hoe zou anders de VVD overstag kunnen zijn gegaan?

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Verder schrijft het kabinet ook al voor welke stedelijke regio’s zullen gaan profiteren van de extra inspanningen: In ieder geval Groningen, Breda, Enschede en Eindhoven. Daarnaast krijgt het Fonds Cultuurparticipatie extra geld ‘voor het behoud van de Volkscultuur’. Iets in mij zegt me dat het daarbij niet gaat om hip-hoppende Kaapverdianen in Rotterdam Zuid, maar dat is nog even afwachten.

Voor nu: een voorzichtige bubbel kan open. Het is een begin. Dat geeft wel weer een beetje vertrouwen in de toekomst. Maar of we hier nu spontaan het Wilhelmus van gaan aanheffen?

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Het hele regeerakkoord vind je hier.