Art Rotterdam 2018: Meet de koortsige temperatuur van de hedendaagse kunst

Art Rotterdam 2018, Anne de Vries

Heeft de heersende griepgolf een verhogende werking op de koortsige temperatuur van de hedendaagse kunst? Vanaf vandaag, 8 februari kun je persoonlijk de temperatuur komen opnemen van de actuele stand van de hedendaagse kunst op een positief gestemde Art Rotterdam. Van 8 t/m 11 februari 2018 in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Het is een breed opgezette kunstbeurs waar in deze editie tal van werkvormen worden getoond. Gelukkig is er dit keer ook weer veel schilderkunst te zien.

Prospects & Concepts Steef Crombach
Art Rotterdam 2018, Prospects & Concepts, Steef Crombach

Nationaal aanbod – internationaal kader

Zo te zien blijft Art Rotterdam zich ontwikkelen. Het is de kunstbeurs in Nederland, om poolshoogte te nemen van de laatste ontwikkelingen binnen de beeldende kunst. Vervolgens de plek waar het overzicht van het Nederlandse galerie aanbod in een internationaal kader wordt getoond. Eveneens de plek waar opkomende en gevestigde kunstenaars en jong talent in één overzicht worden gepresenteerd.

De negentiende editie dit jaar, waarbij het hart van de beurs wordt gevormd door de zo genoemde ‘Main Section’ met zo’n 75 galeries. Een ‘thuiswedstrijd’ voor veel in Amsterdam gevestigde galeries. Nationaal en internationaal zich presenteert zich hier. De stands bieden voldoende afwisseling en er is veel te zien waar je hebberig van kunt worden.

De breedte van de beurs wordt ondersteund met een vijftal gecureerde ‘secties’. Elk vormgegeven door een jonge of een gerenommeerde curator. New Art Section (curator Patrick Constantin Haas), Commonities (curator Lorenzo Benedetti), Intersections (curator Susanne Wallinga). Videokunst in de 700 m2 grote verduisterde ruimte van de Tabaksfabriek: Projections (curator Martha Kirzenbaum) met 12 bijdrages. Vervolgens strekt Art Rotterdam zich ook nog uit buiten de Van Nelle Fabriek met een onderdeel buitenkunst; ‘Open Air’ (curator Niekolaas Johannes Lekkerkerk).

Prospects & Concepts Hilde Onis
Art Rotterdam 2018, Prospects & Concepts, Hilde Onis

Vroeggeboorte

Gelijktijdig is er natuurlijk ook de hal met de presentatie van het Mondriaan Fonds, Prospects & Concepts . Hier worden dit keer 79 beginnende kunstenaars getoond. Zij die in 2016 een Mondriaan werkbijdrage Jong Talent hebben ontvangen.

Meestal start ik mijn rondgang op Prospect & Concepts. De presentaties van jonge kunstenaars verdient de meest open houding.  Na de smalle gang is het hier ‘immersion’. Een onderdompeling in een volle hal. De harde realiteit van de beurs dringt zich direct op ‘money en meters’. Bijna tachtig kunstenaars krijgen allemaal 4 meter.

Prachtig dat je de kans krijgt om hier je werk te tonen. Om vervolgens al je ambitie in een dergelijke omgeving goed voor het voetlicht te brengen is echter niet iedereen gegeven. Zonder honderden bezoekers is het hier al druk. Soms oogt het prille werk hier helaas eerder als een vroeggeboorte onder de felle lampen van de kraamafdeling. ‘Work in progress’ zal ik maar zeggen, maar niet elke vorm van kunst kan hier tot zijn recht komen. Een ‘apart vrij staatje’ zo omschrijft curator van dienst Stijn Huijts de hal.

Het lijkt oppassen dat het hier geen lapjesmarkt wordt. Mondriaan Fonds zou zich er eens opnieuw op moeten bezinnen, of dit ook anders kan? Juist daarom is het goed om hier met je rondgang te starten. Zo dat jezelf de drukte nog wat van je af kunt zetten, om de losse parels hier te ontdekken. Hoe beperkt de mogelijkheden ook zijn, een aantal kunstenaars slaagt erin om een goede presentatie neer te zetten. Met hun werk mij te overtuigen en interesse wekken om meer werk van hen te zien in een ruimere setting.

Zaal overzicht Projections
Art Rotterdam 2018, zaal overzicht Projections, 12 1-kanaal video presentaties.

Goede ingreep en positieve stemming

Op de preview maakt de editie van 2018 van Art Rotterdam, in een positieve sfeer, een strakke indruk met een sterke bezetting. Een goede ingreep in mijn ogen is, dat de oude werkplaatsen tegenover het hoofdgebouw zijn verlaten. Aan de indeling in het hoofdgebouw is nu een extra uitbreiding toegevoegd. Een tijdelijke hal met een op het vloerplan aansluitende opstelling. Hier worden nu Commonities en Intersections gepresenteerd.

Voor je verder leest...

Wij geloven in onderzoeksjournalistiek over cultuur. Het is geen onderwerp waar je enorm populair mee wordt. Reden waarom de meeste media alleen die paar sensationele berichten meenemen, maar niet verder kijken. Cultuurpers richt zich juist op die verhalen die voor de cultuurwereld belangrijk zijn, maar die de grote media te klein vinden. Dat kunnen we alleen volhouden als jij meedoet. Door ons tips te geven, maar ook als je lid wordt of ons steunt met een donatie. Houd de cultuurwereld scherp!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen. Geef 2,50, 10 euro of meer!

Hier is apart plaats gemaakt voor de Citizen M Cinema. De introductievideo met Hans den Hartog Jager, die op zijn aanstekelijke wijze inzichtelijk maakt op wat er volgens hem te ontdekken is op deze beurs. Daarnaast is hier nu ook plaats voor een extra restaurant en een heuse wijnbar.

Citenz M Cinema met Hans den Hartog Jager
Art Rotterdam 2018, aanstekelijke introductie door Hans den Hartog Jager.

Effect van deze ingreep is dat de beurs één overzichtelijk en compacter geheel is. Zogezegd is alles nu onder een dak te bezoeken. Met temperaturen rond het vriespunt is het een pluspunt dat je niet meer het buitenterrein hoeft over te steken. De jas kan in de garderobe blijven en de routing van de beurs sluit beter op elkaar aan.

1-kanaals opstellingen

Is de beurs zelf enorm veelzijdig. De vertegenwoordigde galeries brengen echt een breed palet aan kunstenaars en hedendaagse kunst onder de aandacht. Natuurlijk spelen de bekende Nederlandse galeries hier hun thuiswedstrijd, maar een verrassend aantal buitenlandse galeries maakt hier ook hun opwachting. Mij in het oog springt dat er deze editie ook weer veel schilderkunst wordt getoond.

Hidenori Mitsue Francis Boeske Projects
Art Rotterdam 2018, Main section, Hidenori Mitsue, Francis Boeske Projects

Een positief punt is dat er rust is bewaard. Niet alle stands zijn volgezet en er is veel afwisseling in de soort kunst en hoe die zich ontsluit naar de bezoeker toe. Juist dat verschil in aanpak werpt zijn vruchten af en maakt dat je bijvoorbeeld in de afdeling Projections wel de ruimte en tijd vindt, om de gepresenteerde videokunst tot je te nemen. Ook al zijn de opstellingen teruggebracht tot 1 kanaalsopstellingen.

Het hierbij geplaatste beeldverslag is louter om je een eerste indruk te geven. Nee, het beeldverslag is verre van volledig, daarvoor is de overvloed dan toch weer te groot en moedig ik je aan om vooral zelf te gaan kijken. Er is genoeg te zien.

Intersections, Salim Bayri, SIGN
Art Rotterdam 2018, Intersections, Installatie Salim Bayri
Intersections, Maarten Bel, Get a Pet Insead, MILK
Art Rotterdam 2018, Intersections, Get a Pet Insead, Maarten Bel
Main section, Marcel van Eeden, overview
Art Rotterdam 2018, Main section, Marcel van Eeden
Goed om te weten Goed om te weten

Art Rotterdam Week

Naast dat Art Rotterdam de natuurlijke spil is van Art Rotterdam Week. De hele stad bruist van tentoonstellingen, pop-up shows, openingen en kunst- en designbeurzen.

Gratis pendelbus
De gratis Art Rotterdam Week pendelbus voert je langs de hoogtepunten van dit programma. Een mudvol programma langs ruim 35 locaties, dus wees je ervan bewust dat er keuzes gemaakt moeten worden.

Praktische informatie:
Check www.artrotterdamweek.com
Meer over de kunstbeurs vindt je op www.artrotterdam.com

Buitenterrein, Anne de Vries
Art Rotterdam 2018, Buitenterrein, Anne de Vries, Face Freedom