Nathan Mooij heeft iets met ogen. Niet vreemd voor een fotograaf, maar zijn specialisme leidt wel tot bijzondere dingen. Vanuit het nogal clichématige idee dat ogen de spiegel van de ziel zijn, is hij gaan uitzoeken wat, hoe en waarom dat precies zo werkt. Er is namelijk iets aan de hand met onze rechter- en linker hersenhelft en hoe die onze blik op de wereld bepaalt.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Donderdag 14 februari opende een expositie van zijn laatste werk in Museum CODA in Apeldoorn. Ik ging kijken en sprak met Nathan Mooij, over de gedachten achter zijn werk.

Ook aan het woord komt Marco Kuijpers, de man die Mooijs gespiegelde portretten met Photoshop tot iets heel aparts maakt. Het principe lijkt namelijk simpel. Fotografeer iemands rechter gezichtshelft, spiegel dat en maak er weer één gezicht van. Die simpele truc heeft Nathan Mooij niet toegepast. Het ging hem tenslotte niet om het gezicht, maar slechts om de ogen. Daarom is in de portretten steeds alleen het oog gekopieerd en in de andere gezichtshelft geplakt. Dat geeft een vaak subtiel, maar onmiskenbaar effect. Twee verschillende gezichten, terwijl alleen het oog steeds anders is.


Photoshopper Marco Kuijpers legt dat proces goed uit: ‘Niet de wenkbrauwen, niet de wallen, maar uitsluitend de ogen knipte ik uit en plakte die aan de andere kant. Daarbij moest ook de lichtinval aangepast worden.’

Goed om te weten Goed om te weten

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 2 juni in CODA te Apeldoorn.  

Foto bovenaan:
Bezoekers van de expo van Nathan Mooij in Apeldoorn (Foto: Wijbrand Schaap)
Scroll naar top