Meteen naar de inhoud

Het Boekenbal. Alles moet je een keer in je leven gedaan hebben

Daar stond ik dan. Naast DE RODE LOPER. In Het PERSVAK. Alles moet je een keer in je leven gedaan hebben en dit was MIJN MOMENT. Het BOEKENBAL in De STADSSCHOUWBURG die vanwege de carrière van de baas omgedoopt is in ITA. Links van mij TEAM VOLKSKRANT, rechts van mij een schattige KRULLENBOL van de LINDA en daartussendoor een journalist op wiens naam ik nu nog steeds niet kan komen. Hij durfde wel. Vragen stellen vanuit deze positie, aan mensen die langskwamen in hun positie.

Ik niet.

Ik stond bevroren met mijn telefoon in de handen de boel live te streamen via Twitter. Veel verder kwam ik niet. Had vragen voorbereid. Iets over moeders, en hoorde links en rechts naast mij die vragen gesteld worden, en kreeg, en passant, de antwoorden mee die ik ook gekregen zou hebben, had ik de vragen durven stellen. En die al zeker tien keer door DE BEKENDE op de rode loper gegeven waren aan de vele collega’s achter het hekje in het persvak.

Freek

Het BOEKENBAL is het grootste schrijversfeest van Nederland, in belang net iets boven de NIEUWJAARSBORREL van AUTEURSRECHTENWAAKHOND Lira. Dat komt omdat er op het Boekenbal ook BEKENDE NEDERLANDERS, POLITICI EN UITGEVERS komen, en andere mensen die belangrijk zijn om het boekenvak meer aanzien te geven. Zoals FREEK DE JONGE, die bewust te laat komend op de rode loper al aankondigde dat hij niet stil zou blijven over THIERRY BAUDET.

Maar het blijft toch een beetje raar, die bewust geschapen Joop van den Ende/OSCAR NIGHT sfeer. Schrijvend Nederland is niet zo bar glamoureus. De meeste schrijvers, JAN SIEBELINK EN CONNIE PALMEN even daargelaten, zijn niet zo tuk op schijnwerpers en fotografen. Als er een ding duidelijk werd, tijdens mijn debuut naast de RODE LOPER, was dat het aantal mensen dat deze loper overkruiste als ware het een bak gloeiende kolen van een doorgedraaide WELNESSGOEROE, veruit in de meerderheid was.

Toilet

Kan ook zijn dat ik zocht naar herkenning, want ik raak net zo in paniek van van beroemdheid als de gemiddelde persoon. En dan zie ik graag dat anderen dat ook hebben. Veel gêne dus, nog meer ongemak. En veel beveiliging, waardoor uw toch al licht CLAUSTROFOBISCHE VERSLAGGEVER een beetje bang werd toen hij het persvak niet uit mocht voor toiletbezoek. Natuurlijk, de boel was naar binnen verplaatst uit veiligheidsoverwegingen, en de geheime gast, MICHEL HOUELLEBECQ, is mogelijk een TERREURMAGNEET, maar het voelde lastig.

De CPNB doet zijn stinkende best om het Boekenbal allure te geven, nadat het een aantal jaren geleden danig versukkeld was tot een ranzig feestje waar alleen nog maar pers en derderangs auteursvolk kwam. Nu worden er weer grote schrijvers gevierd, al stelen Bekende Nederlanders met goede GHOSTWRITERS nog de show.

‘Moet jij niet in Utrecht zijn, bij de stille tocht?’, vroeg radio 1-verslaggever Jeroen Wielaert mij, op weg naar de zaal, waar hij wel, en ik niet het juiste polsbandje voor had.

De video’s

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands