Redactie

Beste lezer!

Dit verhaal geef ik je cadeau. Omdat er om cultuurnieuws geen muren moeten staan. Wil je me sterken in die missie? Dat zou mooi zijn! Onderaan kun je zelf bepalen hoeveel je wilt doneren.
Dank je wel!
Redactie

“Het is een blamage dat we nog altijd hier staan”, sprak Viktorien van Hulst bij de opening van Theaterfestival Boulevard in het Theater aan de Parade. “Hoe kan in deze Cultuurstad van het Zuiden de bouw van een nieuw theater al meer dan een decennium duren”, vroeg de directeur zich nog maar eens af. “Ons ideale theater heeft een architectuur die uitnodigt tot binnenkomen, een tribune die uitnodigt tot een actieve kijkhouding”. Met dit statement onderstreepte Viktorien de ergernis en teleurstelling van velen over een sinds 2006/2010/2013 (u mag zelf kiezen) zwalkend beleid rond het Theater aan de Parade. Eindelijk een krachtig geluid uit de cultuursector zelf. Het werd tijd.

Viktorien benadrukte dit vervolgens met een hartenkreet: “Met BLVR&D kiest Boulevard voor een heel zichtbare vorm die theater anno 2019 zou moeten hebben. Een theater moet vandaag niet meer een gebouw zijn, met een zaal, een plek voor je jas en gelegenheid een kopje koffie te drinken of iets te eten. Een theater is niet enkel een plek waar iedere avond om 20.00 uur het zaallicht dooft voor een paar uur verbeelding. Zo worden theaters sinds het midden van de 17e eeuw gebouwd. Een theater van nu moet een publieke ruimte zijn. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, waar veel meer uren per dag beweging is. Een plek waar verschillende mensen, perspectieven, levens, verhalen samenkomen”.

Theaterfestival Boulevard werd dit jaar voor de 35e keer georganiseerd. 35 Jaar zoeken naar vernieuwing, verbinding en samenwerking, alle tegenwind ten spijt. Er zijn vele trappen en tribunes gebouwd, om er structuur aan te geven, altijd met succes. Er ligt een schat aan kennis en ervaring, puttend uit en gefundeerd in de actuele wereld van kunst en cultuur, nationaal en internationaal. Gebruik dat, grijp die kans, ga die trap op, is mijn advies aan de nieuwe directeur. Daarin ligt het vertrekpunt voor een nieuwe beleidsvisie voor theater en muziek aan de Parade en in de Kop van het Zand. Dat mag niet los van elkaar staan. De huidige plek aan de Parade was en is nog steeds te klein om al die ideeën en wensen te kunnen realiseren. En vergeet dan ook niet het Joseph kwartier daarin te betrekken.

Wie durft? Zijn er nog bestuurders die het tij durven de keren?

Wim Claessen

Redactie

Dit verhaal geef ik je cadeau!

Ik vind dit verhaal zo belangrijk dat ik het je gratis aanbied. Dit soort verhalen over cultuur verdient immers het grootst mogelijke bereik? Maar al die moeite die ik erin steek, kost wel iets. Help me mee meer van dit soort verhalen te maken!
Psst: Je kunt ook lid worden.

Maak meer cadeaus mogelijk!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.