Meteen naar de inhoud

Jongelui

De 94-jarige Jan Hoek uit Rotterdam schreef een brief aan de jeugd die iedereen inmiddels wel zal hebben gelezen – sinds dat touwtje uit de brievenbus van Terlouw is er niet meer zoveel aandacht geweest voor een boodschap van een mens op leeftijd.

Die boodschap is sympathiek en duidelijk: jongelui, hou het nou nog even vol, voor ons, dan kun je volgend jaar weer verder feesten. Ter motivatie vertelt hij over zijn eigen jeugd, waarvan hij tien jaar heeft moeten inleveren in de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan.

 

Goeie brief, volgens vriend en vijand. Wie heeft daar van terug? Maar toen kreeg een journalist het lumineuze idee om vier jongeren van een jaar of 17 een antwoord te laten schrijven. Je mag hopen dat die kinderen hun schermpjes een paar dagen met rust laten, want ze worden onder meer uitgemaakt voor ‘verwende zeikblagen’ en ik denk dat daar nog wel wat bij gaat komen.

Dat is onterecht. Sterker nog, die brievenactie zit wat mij betreft niet zo ver af van kinderexploitatie. Dat deze 17-jarigen verwend overkomen, betekent niet automatisch dat ze gebrek aan empathie bezitten of dat ze het veel en veel te goed hebben. Het betekent dat de offers van ontelbaar veel mensen in de meest recente wereldoorlog zin hebben gehad, en nog steeds hebben – de vrijheid waarvoor zij hun offers brachten, bleek zo duurzaam dat mijn generatie al niet meer weet hoe het moet zijn om niet in vrijheid te leven, laat staan deze kinderen.

Als je die brieven leest, kijk je naar een ander denkkader, dat alleen kon ontstaan door die ongebreidelde vrijheid. En tenzij we willen veranderen in het soort mensen dat zegt ‘het zou goed zijn als er weer eens een oorlog kwam, daar zouden ze van opknappen’ zouden we onze handen mogen dichtknijpen met kinderen die de moeite nemen om de dialoog aan te gaan vanuit hún wereldbeeld. Want die dialoog, daar zijn de tussenliggende generaties beduidend minder goed in.

Wereldwijs worden kinderen vanzelf, zeker in deze tijd – daar hoeft niemand bang voor te zijn. Nu hun verwekkers nog.

Ingmar Heytze

Geboren in 1970 te Utrecht. Dichter. Eerste huisfilosoof van het Centraal Museum (1999-2000) en eerste stadsdichter van Utrecht (2009-2011). Schreef twee jaar anti-sportcolumns voor de Volkskrant en twintig jaar columns voor het (AD) Utrechts Nieuwsblad. Werkt momenteel voor Onze Taal. Schreef een stuk of vijftien dichtbundels en is altijd bezig met nieuw werk. Won in 2008 de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en ontving in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands