Meteen naar de inhoud

Nederlandse focus op November Music 2020: Start kaartverkoop donderdag 10 september

Je las hier al gratis berichten. Doe daarom nu ook mee met Cultuurpers. We hebben meer dan 400 trouwe leden. Mensen die betrokken zijn bij de kunst, erin werken, het beleid bepalen. Mensen die een onafhankelijke kijk op kunstjournalistiek waarderen. Net als jij.

Word NU lid om Cultuurpers door te laten gaan!

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Met een focus op de Nederlandse muziekscene laat November Music tijdens deze 28ste festivaleditie veel nieuw werk van eigen bodem horen. Daarnaast zijn er diverse concerten met hoofdrollen voor gerenommeerde buitenlandse namen. November Music 2020 vindt plaats van 6 t/m 15 november op diverse locaties in ’s-Hertogenbosch met ruim 80 verschillende concerten en 45 wereldpremières.

November Music geeft dit jaar 10 opdrachten aan Nederlandse en 2 aan buitenlandse componisten, waaronder een koorwerk voor de Finse componiste Kaija Saariaho. Traditioneel opent November Music met het Bosch Requiem op vrijdag 6 november dat dit jaar natuurlijk een extra lading krijgt. De Koreaans-Nederlandse componiste Seung-Won Oh laat zich inspireren door het dodenritueel YeonDo dat Koreaanse begrafenistradities verbindt met het katholieke geloof. Na Kate Moore en Calliope Tsoupaki is zij de derde vrouwelijke componist van het Bosch Requiem op rij.

Nationaal & internationaal

November Music wil dit jaar meer dan ooit de Nederlandse muziekscene een podium bieden. Met ensembles als Asko|Schőnberg, Ragazze Quartet, Cello Octet, Cappella Amsterdam, SDH, Amsterdam Sinfonietta, Fuse en solisten als Dominique Vleeshouwers, Diamanda Dramm, Hannes Minnaar, Tomoko Mukaiyama, Harmen Fraanje, Kika Sprangers en Joe Puglia kan het publiek genieten van topkwaliteit van eigen bodem.

Wederom ontvangt November Music een van de internationale topensembles voor nieuwe muziek. Musikfabrik uit Kőln brengt in grote bezetting twee wereldpremières van Enno Poppe en een November Music opdrachtwerk van Richard Rijnvos. Andere internationale artiesten met wereldfaam zijn trompettist Dave Douglas met een nieuw project (enig concert in Nederland) en rising star gitarist Julian Lage met zijn trio. Maar het meest in het oog springende concert is ongetwijfeld dat van pianist Brad Mehldau die in de prachtige ambiance en akoestiek van het Jheronimus Bosch Art Center twee lange soloconcerten van 1,5 uur geeft.

Festivalcomponist Kaija Saariaho

De wereldberoemde Finse componiste Kaija Saariaho is dit jaar festivalcomponist. Naast het nieuwe opdrachtwerk – een samenwerking met de Donaueschinger Musiktage in Duitsland – is op vrijdag 13 en zaterdag 14 november een groot aantal werken van haar te horen uitgevoerd door specialisten als het New European Ensemble, strijkkwartet Meta4 en kantale-speelster Eija Kankaanranta. New European Ensemble is dit jaar ensemble-in-residence met een drietal gevarieerde programma’s waaronder een optreden met schrijver P.F. Thomése en muziek van componist Martijn Padding.

Vrouwelijke stemmen

Voor de eerste maal is er op het festival meer werk van vrouwelijke dan mannelijke makers te horen. Ook het aandeel vrouwelijke uitvoerders is groter dan andere jaren. November Music streeft naar meer diversiteit binnen de nieuwe muziek waaronder een gelijke verhouding man-vrouw zoals afgesproken in het Keychange programma.

De vrouwelijke stem neemt dit jaar een bijzondere plaats in op het festival. De Britse sopraan en artist-in-residence Juliet Fraser laat in een drietal concerten zien en horen hoe virtuoos, maar tegelijk ook hoe menselijk en down-to-earth nieuwe muziek kan zijn. Andere unieke stemmen zijn Sarah Maria Sun, Maarja Nuut, Aino Peltomaa, Rima Khcheich, Naomi Beeldens en uit Nederland Claron McFadden, Eefje de Visser, Helena Rasker en jonge talenten als Pitou, Sanne Rambags en Rianne Wilbers.

Goed om te weten Goed om te weten
November Music 2020 vindt plaats van vrijdag 6 t/m zondag 15 november. De kaartverkoop start begin september. Kijk voor meer informatie op www.novembermusic.net

Over November Music
November Music is het festival voor alle avontuurlijke muziekliefhebbers. Ieder jaar brengt het de meest eigenzinnige en vooruitstrevende makers en muzikanten uit de hele wereld samen. Niet met de stroom mee of ertegenin, maar met nieuwe, eigen stromen. Juist door al die verschillende geluiden een plek te geven laat November Music een persoonlijk en eigen verhaal horen, net zoals de makers dat zelf doen.

Ervaar modern gecomponeerde muziek, jazz, wereldmuziek, muziektheater, installaties en genres die je zelf niet voor mogelijk hield. November Music creëert ontmoetingen en daagt makers uit in het diepe te springen.Het festival geeft ruimte aan grote namen, maar ook aan de kleinste proefjes. Verwacht het onverwachte.

Per 2021 maakt November Music onderdeel uit van de landelijke culturele basisinfrastructuur, de zogenaamde BIS.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands