Festival Circolo 2020 kan niet doorgaan. Het festival zou van 16 tot en met 25 oktober plaatsvinden in Tilburg. Geen tenten in het Leijpark en geen Dangerous Return. Het Coronavirus blijkt te gevaarlijk om publiek in de circustenten te mogen ontvangen.

De afgelopen weken zijn de besmettingscijfers in Nederland enorm opgelopen. Op maandag 28 september heeft de regering de corona-regels in Nederland aangescherpt. Vanaf 29 september 2020 mogen niet meer dan 30 mensen met elkaar in één ruimte bijeenkomen. Gezien deze beperkende voorschriften wordt het voor ons onmogelijk om Festival Circolo te laten doorgaan. De kans om een ontheffing te krijgen is minimaal en de organisatie vindt het maatschappelijk moeilijk uit te leggen om komende week circustenten op te trekken voor zo’n 250 mensen, welliswaar coronaproof, terwijl veel theaters en podia aan banden zijn gelegd en mensen in de privésfeer slechts 4 gasten mogen ontvangen. Daarnaast wordt het door de rood-kleurende situatie in Nederland voor buitenlandse artiesten lastiger om naar Nederland te komen.

Directeur Marc Eysink Smeets: “Heel treurig dat we vlak voor aanvang de boel moeten afblazen. Het pijnlijke is dat we vorige week nog veel complimenten van de gemeente Tilburg mocht ontvangen voor onze aanpak, de inrichting van het terrein en de tenten en toepassing van alle corona-maatregelen. Vlak voor de eindstreep zijn we dan toch pootje gelicht door het akelige virus.
Teleurstellend voor onze leveranciers die er ongelofelijk veel zin in hadden om weer een festival op te bouwen en een drama voor de artiesten die stonden te popelen om eindelijk weer eens de piste te betreden.
In ons programma hadden we veel plaats voor net afgestudeerden van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Niet allen van de circusopleiding, maar ook van andere podiumkunstendisciplines. Zij zien nu voor de tweede keer een presentatie moment aan hun neus voorbijgaan. Dramatisch zo aan de start van je professionele carrière.”

Wethouder Rolph Dols – Gemeente Tilburg: “Een moeilijke maar ook heel begrijpelijke keuze van de organisatie waar ik als wethouder Evenementen én Gezondheid waardering voor heb en volledig achter sta.
Natuurlijk is het wegvallen van dit voor Tilburg vertrouwde evenement een groot gemis. Voor de bezoekers die er naar uitkeken maar vooral voor alle betrokkenen bij de totstandkoming ervan is dit een hard gelag. Hopelijk kan er in de (nabije) toekomst alsnog vervolg gegeven worden aan dit mooie Festival.”

Kaartjeskopers krijgen op korte termijn een e-mail over de afhandeling van hun gekochte tickets.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Het festival is aan het zoeken naar mogelijkheden om op korte termijn alsnog delen van het programma te presenteren. Dat is een spannende puzzel omdat niet duidelijk is hoe lang de beperkende maatregelen van kracht blijven of misschien nog worden uitgebreid.

Het festival blijft de komende weken in gesprek met de gezelschappen, leveranciers, vrijwilligers en partners om te zoeken naar een mogelijke doorstart.

Festival Circolo
Festival Circolo is het grootste circusfestival van Nederland. In de herfstvakantie strijken tientallen artiesten en gezelschappen uit de wereld van het moderne circustheater neer in het Leijpark van Tilburg. www.festivalcircolo.nl

Persbericht
Dit is een persbericht van een van onze leden. Persberichten van leden met een ‘bijzonder’ lidmaatschap worden onverkort doorgeplaatst en gedeeld met onze volgers op sociale media. Ook meedoen? Word BIJZONDER lid!

Foto bovenaan:
Het festival is aan het zoeken naar mogelijkheden om op korte termijn alsnog delen van het programma te presenteren. Dat is een spannende puzzel omdat niet duidelijk is hoe lang de beperkende maatregelen van kracht blijven of misschien nog worden uitgebreid.
Scroll naar top