Van 19 tot en met 24 april openen Utrechtse podia eindelijk – tijdelijk – de deuren voor publiek. In heel Nederland vinden deze maand proefevenementen, ‘pilots’, plaats. Ook door TivoliVredenburg, De Helling, EKKO, Stadsschouwburg Utrecht en Podium Hoge Woerd wordt uitgeprobeerd hoe testen voor toegang bij coronaproof programma in zijn werk gaat.

In april vinden in de cultuursector pilots plaats om ervaringen op te doen met de (snel)testinfrastructuur. Sneltesten kunnen een belangrijk instrument worden om het maatschappelijk leven weer op gang te brengen, zolang de vaccinatiegraad nog niet voldoende is. Met deze pilots gaat de overheid de bereidheid, beheersbaarheid en uitvoerbaarheid van het sneltesten onderzoeken, en doen de podia en kunstinstellingen ervaring op. De pilots zijn de eerste stap naar een echte heropening van de cultuursector: na de testperiode kan de routekaart hopelijk sneller worden bewandeld.

Pilotbezoekers met een ticket moeten een negatief testbewijs laten zien om naar binnen te kunnen. Op www.testenvoortoegang.nl staat alles over dit proces en de deelnemende testlocaties. De coronaprotocollen blijven daarbij (voorlopig) gehandhaafd, dus ook de 1,5 meter. De concert- en voorstellingsgebonden horeca mag wel open voor een drankje. Ook kunnen de zalen naar volle ‘coronacapaciteit’ worden benut. Een pilot is daarmee anders dan een Fieldlab: dat zijn (grootschalige) proefevenementen waarbij wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Hierbij worden doelbewust coronamaatregelen losgelaten; bij de pilots gebeurt dat niet.

Hanno Tomassen, kersverse directeur Podium Hoge Woerd: ‘Ook al is het voorzichtig en onder voorwaarden, we zijn blij met het eerste perspectief op heropening. Artiesten, publiek en wijzelf hebben hier lang naar uitgekeken; laat ons vooral een deel van de oplossing zijn.’

EKKO, De Helling, TivoliVredenburg, Stadsschouwburg Utrecht en Podium Hoge Woerd presenteren in totaal achttien evenementen. Voorstellingen, concerten in verschillende genres, debatavonden en cabaret: het programma is heel divers en is zojuist bekendgemaakt op de websites van de podia. Daar start op donderdag 8 april om 12 uur de verkoop.

Pilots Utrechtse podia
Stadsschouwburg Utrecht
19 april, 19.30 uur, Toneelgroep Oostpool, Laura H.
20 april, 19.30 uur, Wende Snijders, De Wildernis
21 april, 19.30 uur, Rayen Panday, Trigger

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Podium Hoge Woerd
19 april, 19.30 uur, Diederik Jekel – Orde in de Chaos
20 april, 19.30 uur, Laura van Dolron – De Nieuwe Laura
21 april, 19.30 uur, Eric Vloeimans Gatecrash

TivoliVredenburg
19 april, 19.30 uur, Eric Vloeimans Gatecrash, Grote Zaal
20 april, 19.30 uur, Talkshow: Generatie Lockdown, Grote Zaal
21 april, 19.30 uur, Nederlandse Bachvereniging, Grote Zaal
22 april, 19.30 uur, Annelie, Hertz
23 april, 19.30 uur, Fresku, Ronda
24 april, 19.30 uur, De Sluwe Vos x Sjamsoedin, Ronda

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

De Helling
21 april, 20.30 uur, Kamer Met Uitzicht – Spinvis in VR
22 april, 20.00 uur, Ultrastation + Rochat
23 april, 20.00 uur, De Helling Sessies: WIES

EKKO op de Nijverheid
22 april, 19.30 uur, Hoorcollege: Upsammy & Luke Cohlen
23 april, 19.30 uur, LUWTEN
24 april, 19.30 uur, LASTER

Persbericht
Dit is een persbericht van een van onze leden. Persberichten van leden met een ‘bijzonder’ lidmaatschap worden onverkort doorgeplaatst en gedeeld met onze volgers op sociale media. Ook meedoen? Word BIJZONDER lid!

Foto bovenaan:
artist impression TivoliVredenburg
Scroll naar top