22 sept: Prinsjesdaglezing – Stalmeester Bert Wassenaar
Speciaal voor Prinsjesdag worden op woensdag 22 september van 14.00 – 14.45 en om 15.00 – 15.45 uur twee speciale lezingen gehouden door de Stalmeester van de Koning Bert Wassenaar. Over de rituelen en symbolen rondom Prinsjesdag.

De Gouden Koets vormt een herkenbaar onderdeel van het Prinsjesdag-ceremonieel. ZM Koning Willem-Alexander en HM Koningin Maxima maken al 5 jaar lang geen gebruik van de Gouden Koets vanwege de restauratie en de presentatie in het Amsterdam Museum maar daarvoor arriveerde de koning en koningin ieder jaar op het Binnenhof via dit rijkversierde voertuig. Voorafgaand aan de troonrede op de derde dinsdag in September trekt ieder jaar een koninklijke stoet door Den Haag. De opzienbarende stoet vertrekt om13.00 uur van Paleis Noordeinde en komt ongeveer 25 minuten later aan bij de Ridderzaal, waarop het voorlezen van de troonrede begint. Bij het vertrek groeten de Koning en Koningin het vaandel van het krijgsmachtonderdeel dat bij het paleis staat opgesteld en wordt het Wilhelmus gespeeld. Wat komt er allemaal kijken bij deze rijtoer, en waarom doen we het eigenlijk op deze manier?

Tijdens deze twee lezingen geeft Stalmeester van de Koning Bert Wassenaar een unieke inkijk en uitleg bij de rituelen en symbolen rond Prinsjesdag en het gebruik van de Gouden Koets.

Over Bert Wassenaar.

G.E. (Bert) Wassenaar (1957), is sinds 1996 stalmeester van de Koning(in). Wassenaar is kolonel der Marechaussee. Hij volgde als stalmeester kolonel der Marechaussee H. van den Hout op. Wassenaar was toen al adjudant en als zodanig lid van het Militair Huis van Z.M. de Koning.

Wat: Prinsjesdaglezing – Stalmeester Bert Wassenaar

Wanneer: Woensdag 22 september. Om 14:00-14:45 en 15:00-15:45

Voor wie: Maximaal 30 pax per lezing

Toegang: €7,50. Het ticket is exclusief museumbezoek, hiervoor dient een apart ticket aangeschaft te worden. www.amsterdammuseum.nl

23 sept: Golden Hours – Avondopenstelling

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Op donderdagavond 23 september hebben bezoekers de unieke kans om de Gouden Koets-tentoonstelling na werktijd te bezoeken. Door de verlichting in de behuizing waar de Gouden Koets staat is dit een bijzondere ervaring. Bezoekers kunnen een interactieve avond verwachten vol verhalen, spoken word artiesten, muziek en artist talks.

Wat: Golden Hours -avondopenstelling
Wanneer: Donderdag 23 september 2021, 18.30 – 22.00 uur
Tickets: reguliere toegangsprijs. www.amsterdammuseum.nl

Reeks zondagmiddaglezingen Gouden Koets

Tot en met 27 februari is de Gouden Koets te bewonderen in het Amsterdam Museum. Voor de echte liefhebbers die niet genoeg informatie over de koets kunnen krijgen worden op enkele zondagmiddagen exclusieve lezingen van gastspreker over de Gouden Koets georganiseerd. Een ticket kost €7,50.

Datum: Zondag 26 september 2021
Tijd: 14:00-15:00
Locatie: Auditorium Amsterdam Museum
Tickets: €7,50. Het ticket is exclusief museumbezoek, hiervoor dient een apart ticket aangeschaft te worden. www.amsterdammuseum.nl
Sprekers: Marita Matthijsen & Nugah Shrestha
Marita Matthijsen is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en zat samen met 21 specialisten in de klankbordgroep van de tentoonstelling De Gouden Koets.
Nugah Shrestha zit achter het account politieke jongeren op Instagram een heeft de petitie over de Gouden Koets in het slavernijmuseum geïnitieerd (
https://petities.nl/petitions/de-gouden-koets-hoort-in-een-slavernijmuseum-thuis). Hij zal uitleggen welke sociale bewegingen vandaag de dag actief zijn en welke media er nu gebruikt worden.

Datum: Zondag 31 oktober 2021
Tijd: 14:00-15:00
Locatie: Auditorium Amsterdam Museum
Tickets: €7,50. Het ticket is exclusief museumbezoek, hiervoor dient een apart ticket aangeschaft te worden. www.amsterdammuseum.nl
Sprekers: Hans Ulrich Jessurun d’Oliveira & spreker n.n.b.
Dhr. prof. dr. Hans Ulrich Jessurun d’Oliveira is republikein en zat samen met 21 specialisten in de klankbordgroep van de tentoonstelling De Gouden Koets.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Datum: Zondag 21 november 2021
Tijd: 14:00-15:00
Locatie: Auditorium Amsterdam Museum
Tickets: €7,50. Het ticket is exclusief museumbezoek, hiervoor dient een apart ticket aangeschaft te worden. www.amsterdammuseum.nl
Sprekers: n.n.b.

Persbericht
Dit is een persbericht van een van onze leden. Persberichten van leden met een ‘bijzonder’ lidmaatschap worden onverkort doorgeplaatst en gedeeld met onze volgers op sociale media. Ook meedoen? Word BIJZONDER lid!

Foto bovenaan:
De Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Foto: Moniek Vermeulen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top