Meteen naar de inhoud

Dit dichtersavondje van Tsead Bruinja biedt zicht op een betere toekomst

Babeth Fonchi Fothchind. Onthou die naam, want ze gaat groot worden, als ze het niet al was, maar dan buiten mijn zicht. Kan gebeuren, met al die bubbels en vinkjes waartussen we ons een weg door het leven banen. In juni 2022 komt haar debuutbundel uit, en dan kun je het zelf lezen. Ik zag haar op een dinsdagavond tijdens de Boekenweek in het Amsterdamse Perdu en ze maakte diepe indruk.

We hebben de ontmoeting met Babeth te danken aan de voormalige Dichter des Vaderlands, Tsead Bruinja. Hij presenteerde in Perdu een nieuwe bundel en naar eigen zeggen kan hij dat alleen doen als hij daar een literaire avond van maakt, waarop anderen hun eigen werk ten gehore brengen. Best een gulle man, die Bruinja, want op de meeste boekpresentaties gaat het uitsluitend over de te presenteren bundel. Vrienden en collega’s komen langs om de auteur te loven en het eigen netwerk tijdens de witte wijn te ontwikkelen. Wat dan weer tot hun gulheid leidde, want iedereen trad voor twee consumptiebonnen op. Laat de Auteursbond het niet horen.

Oerschreeuw

Bruinja deed het tijdens deze avond overigens ook om zijn nieuwe project aan te prijzen. Hij toert op dit moment samen met Arnold de Boer, alias ZEA, langs Friese kerkjes en schuren. De Boer is gitarist en zanger van The Ex, en het fijne van zijn muziek is, dat hij een akoestische gitaar op alle manieren behandelt die je niet met een akoestische gitaar hoort te doen. Het levert spannende muziek en zang op, en tijdens deze avond plaveide ZEA ook nog de weg voor verreweg het bijzonderste muzikale fenomeen dat ik in jaren zag: Willie Darktrousers.

Deze man uit Donkerbroek heeft iets met klinkers. Er is een gitaar, en er is tekst, maar hij maakt van elke klinker een combinatie van oerschreeuw, mongoolse boventonen en Albanese zangvogeltjes. Dat is meer dan raar, en het werkt dus op de lachspieren. Maar dan wel de goede lachspieren, want de ernst waarmee hij werkt maakt dat je toch ook beter gaat luisteren naar de reden waarom deze hartenkreten klinken. En dat zit in de teksten. Verfrissend ontregelend is het, en dat is welkom om deze feestelijke literaire avond, die in het begin nog dreigde te verzanden in de plechtig kerkse retoriek waar veel wat minder begenadigde podiumdichters nogal eens in vervallen.

Kleurrijk

De opbouw was dus mooi, van de fijne cabareteske voordracht van Joost Oomen tot en met de speciale verschijning van Jerry King Luther Afriye, die op deze, door Friezen bepaalde avond, nog even met de nodige ironie kon terugkijken op zijn eerste kennismaking met het volk waar op dat moment het woord ‘blokkeer-‘ voor stond. Op deze, nog altijd door overwegend wit en niet meer zo heel piep publiek bezochte avond was dat een puntje van hoop op ooit een kleurrijker boekenweek.

Nog even over Babeth. Ze is jurist en werkt bij het ministerie van OCW, en dat ze (podium)dichter is, is dus helemaal niet zo raar. Sterker nog: in vroeger eeuwen was theatertalent en poëziebeoefening verplicht voor juristen. Als dat weer breder wordt gedragen, zou de Nederlandse cultuur weer aan waardering winnen in onze door juristen bepaalde samenleving.

Laat haar dus een voorbeeld zijn. Worden we allemaal beter van.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Tags:

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands