Meteen naar de inhoud

The Silence of Tired Tongues bij Framer Framed

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

The Silence of Tired Tongues, samengesteld door Raphael Fonseca, toont het werk van dertien opkomende kunstenaars die geboren zijn in Brazilië. De kunstwerken in deze groepstentoonstelling brengen een gevoel van ‘saudade’ met zich mee, dat vertaald kan worden als een mengeling van melancholie en verlangen.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een populair lied uit 1972 van de legendarische zanger Elis Regina, getiteld ‘Casa no campo’ (Het huis op ’t platteland) en gecomponeerd door Tavito en Zé Rodrix. De teksten zijn een ode aan stilte in een omgeving die in een staat van buitensporige onrust verkeert — in die periode ging Brazilië gebukt onder een onderdrukkende militaire dictatuur.

Vijftig jaar later is het lied weer relevant, mede vanwege het politieke klimaat dat wordt bepaald door uitsluiting, onderdrukking en uitbuiting. Toch weerspiegelt deze titel een existentiële visie — wie van ons, wereldwijd, is niet moe van de onrust die we de afgelopen jaren hebben ervaren en gezien?

The Silence of Tired Tongues nodigt zowel kunstenaars als het publiek uit om na te denken over stilte en vermoeidheid door middel van explosie aan kleuren, woorden en verhalen in bewegend beeld en geluid.

Curator
Raphael Fonseca doet onderzoek naar curatorschap, kunstgeschiedenis, kunstkritiek en onderwijs. Van 2017 tot 2020 was hij werkzaam als curator bij MAC Niterói (Museum voor hedendaagse kunst van Niterói, Brazilië). Hij is gepromoveerd in Critic and Art History (State University, Rio de Janeiro).

Estêvão Parreiras – Little Room (2022)

Kunstenaars
Estêvão Parreiras richt zich op de poëtische taal van het tekenen. Tekenen vat hij op als een verlangen iets van jezelf achter te laten. Zijn experimenten met gemengde technieken op papier bestaan uit reflecties op zijn kunstenaarschap en observaties van de de omgeving om hem heen.

Aline Baiana kijkt met kritische blik naar culturele en ecologische trauma’s die verband houden met de machtsrelaties tussen het hegemonische noorden en het mondiale zuiden. Het werk dat zij speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt gaat over de genetisch gemanipuleerde sojaplantages in Brazilië en hoe deze beetje bij beetje niet alleen de inheemse culturen het zwijgen opleggen, maar ook hun land innemen.

Luana Vitra – Três Guerras no Peito. Foto: © Everton Ballardine

Luana Vitra is een beeldend kunstenaar die zich bezighoudt met beeldhouwkunst en installaties. IJzer, lood en vele andere minerale materialen zijn enkele van haar grootste interesses. Haar werk in de tentoonstelling vertrekt vanuit het idee van het lichaam als slagveld, waarin de innerlijke oorlog tussen identiteit en representatie al is uitgevochten en beslecht door hun eigen falen.

Goed om te weten Goed om te weten

Kunstenaars / Artists
Julia Arbex, Aline Baiana, Sofia Caesar, Arthur Chaves, Vitória Cribb, Benedito Ferreira, Rodrigo MartinsEstêvão ParreirasTiago Sant’Ana, Tadáskía, Wisrah Villefort, Luana Vitra, Yuli Yamagata
Curator: Raphael Fonseca
Expositieontwerp / Exhibition design: Juliana Prado Godoy

Data / Dates: 24 APR – 31 JUL 2022 (di-zo, 12:00-18:00)
Perspreview / Press Preview: 23 APR, 15:00 – 18:00
Rondleiding / Guided tour: 23 APR 18:00 – 19:00
Opening: 23 APR, 19:00-21:00 (Open voor publiek / Open for the public)

Tags:

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands