Meteen naar de inhoud

Winnaars van de Jos Brink Prijs 2023

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Minister Dijkgraaf (OCW) heeft op zondag 4 juni de Jos Brink Prijs uitgereikt in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De Oeuvreprijs is uitgereikt aan de vrijwillige ambassadeurs van stichting Roze50+. De Innovatieprijs is overhandigd aan Paul van Dorst van de Roze Kameraden, een lhbtiq+ supportersclub van Feyenoord.

De Jos Brink Prijs bestaat uit twee regeringsprijzen die elke twee jaar gaan naar personen of organisaties die zich inzetten voor de acceptatie en veiligheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen en queers (lhbtiq+).

Minister Dijkgraaf: “Het is nog altijd geen vanzelfsprekendheid dat in ons land iedereen zichzelf kan zijn. Dat maakt het belang van de Jos Brinkprijs nog groter. Ik heb vanmiddag veel mensen en organisaties gezien die zich met hart en ziel – in een tijd van soms forse tegenwind – inzetten voor meer acceptatie en emancipatie van de lhbtiq+ gemeenschap. Ik koester al deze mensen en waardeer hun belangrijke strijd. Ik wil in het bijzonder Paul van Dorst van de Roze Kameraden en alle vrijwilligers van Stichting Roze 50+ feliciteren met de Jos Brink Prijs. Jullie werk wordt gezien en niet vergeten.

Oeuvreprijs voor de vrijwilligers van Stichting Roze50+

Winnaar van de Oeuvreprijs Stichting Roze 50+ zet zich sinds 2009 in om de belangen, de leefsituatie en het welzijn van lhbtiq+ouderen te verbeteren, samen met zo’n 100 vrijwillige Roze 50+ ambassadeurs. Veel roze ouderen durven zich vanwege hun achtergrond niet altijd te uiten over hun liefde en identiteit. De jury beargumenteert dat; ‘Deze roze ouderen zijn de pioniers die voor onze vrijheid hebben gevochten en nu een inspiratiebron vormen voor de jongere generatie.’ Daarom wordt de Oeuvreprijs opgedragen aan alle vrijwilligers die zich inzetten voor deze belangrijke stichting.

Andere genomineerden voor de Oeuvreprijs waren Judith Schuyf (onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en een van de oprichters van de werkgroep Homostudies) en Wielie Elhorst (oud-bestuurslid en voorzitter van het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit).

Innovatieprijs voor Paul van Dorst

Winnaar van de Innovatieprijs Paul van Dorst is oprichter en voorzitter van de Roze Kameraden: een lhbtiq+ supportersclub van Feyenoord. Deze organisatie werkt aan een cultuurverandering in de voetbalwereld, waarin de lhbtiq+-gemeenschap veilig kan genieten van deze sport. ‘Paul van Dorst maakt zich samen met zijn Roze Kameraden hard om verandering te brengen in de voetbalwereld,’ aldus de jury. Daarmee is Paul van Dorst dit jaar de terechte winnaar van de Innovatieprijs.

Andere genomineerden voor de Innovatieprijs waren Gio van den Heuvel en Jess (oprichters van het Transcafé) en What You See Festival, dat de diversiteit van de lhbtiq+ gemeenschap viert.

Jury

De jury voor de Jos Brinkprijs 2023 bestaat uit voorzitter Jeangu Macrooy (singer-songwriter), Rocky Hehakaija (voormalig voetbalster en directeur stichting FavelaStreet), Eveline van de Putte (auteur en theatermaker), Jantine van Lisdonk (emancipatie onderzoeker en strategisch adviseur Bi+ Nederland) en Jackson Monteiro (Ex-agent Roze in Blauw netwerk, Drag Queen Ruby Rouge).

Over de Jos Brinkprijs

De Jos Brink Prijs is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Via deze prijs wordt extra aandacht besteedt aan een persoon, groep of instelling die zich inzet voor de acceptatie en veiligheid van lhbtiq+ personen. De winnaar van de Oeuvreprijs is onderscheidend en zet zich duurzaam en inclusief in voor lhbtiq+ personen en/of de maatschappij. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en een kunstwerk. De winnaar van de Innovatieprijs ontvangt 1000 euro vanwege een inspirerende en vernieuwende inzet, die in de toekomst voor een fundamenteel verschil kan zorgen.

De prijs is vernoemd naar Jos Brink (1942-2007), een voorvechter van de acceptatie en emancipatie van lhbtiq+ personen, die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. In 2021 is de Oeuvreprijs uitgereikt aan Glenn Helberg, de Innovatieprijs ging naar Naomie Pieter.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands