Meteen naar de inhoud

Theatervoorstelling ‘Twee oude vrouwtjes’ van Toon Tellegen op Theaterfestival Boulevard 

Theatercollectief Thomas, Sacha en Jos maakt voorstelling over universele liefde

Na een jarenlange vruchtbare samenwerking met meesterverteller Toon Tellegen en verschillende voorstellingen naar zijn werk, speelt theatercollectief Thomas, Sacha en Jos deze zomer Twee oude vrouwtjes op Theaterfestival Boulevard. Het boekje van Tellegen bestaat uit 43 liefdesverhalen met steeds twee oude vrouwtjes in de hoofdrol. Thomas, Sacha en Jos maakte een selectie uit de verhalen en bewerkte deze tot een herkenbare, oergeestige en poëtische voorstelling over eindigheid, gemis en dat liefde in vele vormen voorkomt, maar boven alles universeel is. De festivalversie van Twee oude vrouwtjes is van maandag 7 t/m zondag 13 augustus drie keer per dag te zien op Theaterfestival Boulevard in ’s Hertogenbosch. De première is op dinsdag 8 augustus om 19:00u. In het voorjaar van 2024 is de uitgebreidere versie – met nog meer verhalen – te zien in theaters in het land. Meer informatie en tickets: thomassachaenjos.nl

Een collectie liefdesscènes

Twee oude vrouwtjes is een collectie van korte liefdesscènes over menselijk verlangen in de nadagen van het leven. De vrouwtjes houden zoveel van elkaar dat ze er bijna ongelukkig van worden. De verschillende koppels kunnen niet zonder elkaar, maar met elkaar is het zo nu en dan ook niet alles. Ze beminnen en bevechten elkaar, ze hemelen elkaar op en verachten elkaar. Hoe het ze vergaat is in elke scène – vol verlangen en weemoed, humor en tragiek – steeds verrassend anders. Een herkenbare, oergeestige en poëtische voorstelling over levens die eindigen, gemis en dat liefde in vele vormen voorkomt, maar boven alles universeel is. Twee oude vrouwtjes is een visuele voorstelling, dicht op de huid gespeeld, waarin de kleinste beweging zichtbaar is en waar ogenschijnlijk doodgewone situaties soms absurde wendingen nemen.

Universele liefde

Thomas, Sacha en Jos is een queer collectief. Het is een gegeven waarmee het collectief niet op de voorgrond treedt, maar het vormt wel een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Deze voorstelling is zichtbaar queer, maar queerness is nooit het onderwerp van het drama, zoals dat in veel boeken, series en films vaak nog wel het geval is. Twee oude vrouwtjes gaat over universele liefde in al haar facetten, los van leeftijd en gender, zoals iedereen liefde kent of zou mogen kennen. Het collectief vindt het belangrijk om deze voorstelling nu te maken, om een breed publiek te laten zien en voelen hoe veelkleurig liefde kan zijn en om juist met lichtvoetigheid en humor bij te dragen aan het doorbreken van taboes.

Samenwerking met Toon Tellegen

De samenwerking tussen Toon Tellegen en Thomas, Sacha en Jos begon in 2013, toen Jos (Nargy) aan Tellegen vroeg of hij van zijn boek Mijn Vader een voorstelling mocht maken. Het was door deze voorstelling, dat het collectief ontstond. In 2014 maakten zij opnieuw een voorstelling met werk van Tellegen als basis: De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne. Een jaar later vroegen zij Tellegen iets voor hen te schrijven. Daar reageerde hij meteen positief op en zo ontstond de voorstelling Een vorig leven, over de eerste twaalf levensjaren van de schrijver. Een vorig leven werd later als novelle gebundeld en uitgebracht door uitgeverij Querido. In 2018 speelden zij een uitverkochte tournee van Herinneringen aan mijn broer, een voorstelling gebaseerd op Tellegens boek De seringenboom. Dit keer was het de schrijver die het drietal vroeg zijn boek naar het theater te brengen. In 2020 besloot het collectief een nieuwe en uitgebreide bewerking van Mijn Vader te spelen, de Tellegen-voorstelling waar het ooit mee begon. Door de coronapandemie duurde de tournee uiteindelijk tot 2022 en kon vrijwel zonder uitzondering rekenen op volle zalen. De verwantschap tussen de makers en de schrijver en de thema’s die hij in zijn werk behandelt is groot. Met Twee oude vrouwtjes – de voorstelling die in 2023 te zien is op Theaterfestival Boulevard en in 2024 een tournee maakt langs de theaters – kiest het collectief voor een werk van Tellegen dat voor hen misschien wel het meest persoonlijke ooit is.

Speciaal voor de gelegenheid bracht Uitgeverij Querido het oorspronkelijk in 1994 verschenen boekje Twee oude vrouwtjes opnieuw uit. Het is sinds begin juli te vinden in de boekhandels en bevat alle 43 verhalen waar Thomas, Sacha en Jos een selectie uit maakte voor de bewerking voor theater.

Over de makers

Thomas, Sacha en Jos is een collectief van acteurs/theatermakers: 
Thomas van Ouwerkerk, 
Sacha Muller en Jos Nargy. Zij maken volwassen voorstellingen met een jeugdige blik en jeugdvoorstellingen die zeer geschikt zijn voor volwassenen.
Hun werk is beeldend en talig met een transparante speelstijl en een speelse energie.Lief, zonder zoetsappig te zijn en tegelijkertijd stoer en slim.

Thomas van Ouwerkerk (1988) is in 2011 afgestudeerd aan de HKU. Hij speelt naast ‘Thomas, Sacha en Jos’ bij fysieke gezelschappen, als Jakop Ahlbom, het Berlijnse maskergezelschap Familie Flöz en het internationale collectief Troupe Courage. Zo tourde hij met Jakop Ahlbom Company met de succes voorstelling Horror rond in het buitenland en stond hij in 2019 in het Sydney Opera House. Sinds 2016 speelt hij bij Familie Flöz in de voorstelling Teatro Delusio en was in 2020/2021 medemaker van de voorstelling FESTE. Het zijn fysieke voorstellingen waar geen tekst aan te pas komt. De voorstellingen worden wereldwijd verkocht en daarom speelt hij van Napoli (Italië) tot Guangzhou (China). In Februari 2023 stond hij met de voorstelling FESTE op het internationale Mimefestival in het hartje van London.

Sacha Muller (1983) is in 2007 afgestudeerd aan de HKU. Hij is acteur en theatermaker die zich heeft verbonden aan verschillende gezelschappen in het theaterlandschap. Begonnen bij toneelschap Beumer & Drost ontving zijn eerste voorstelling Gasten meteen de Zilveren Krekel in 2007. Bij dit toneelgezelschap maakte hij meerdere succesvolle voorstellingen en ontwikkelde hij zich als fysieke en muzikale speler en maker. Hij speelde bij o.a. Bonte HondMaasTDUlrique Quade Company en theater Artemis. In 2011 trad hij toe tot de artistieke kern van Troupe Courage, waarmee hij voorstellingen maakt en speelt in binnen- en buitenland. Dit seizoen was hij te zien in het muziekspektakel 12th Night van theatergroep Aluin en maakt hij Het Lammetje dat een varken is bij Het Filiaal Theatermakers.

Jos Nargy (1987) is in 2011 afgestudeerd aan de HKU. Jos is een performer die een graag geziene gast is in Zaal3, Theater aan het Spui en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Jos is niet alleen lid van ‘Thomas, Sacha en Jos’, hij vormt ook een duo samen met Joep Hendrikx; ‘de Poezieboys’. Zij brengen poëzie terug in het theater en de wereld. Samen maken ze en spelen ze voor festivals en theaters voorstellingen. De voorstelling Lorca stond dit jaar op Oerol is nog te zien op de theaterfestival de Parade en de theaters. Ze nemen elke keer een andere dichter en maken er theatrale performances van. Daarnaast organiseert Jos maandelijks in Zaal3 poëzieavonden onder de naam Poeziebar en stond daarmee driemaal in een uitverkocht Koninklijke Schouwburg met PoeziebarXL. November 2018 won Jos de Piketkunstprijs in de categorie Theater.

Spel/Makers: Thomas van Ouwerkerk
Sacha Muller en Jos Nargy
Tekst: Toon Tellegen
Eindregie: Ramses Graus
Tekstbewerking: Jos Nargy
Vormgeving: Hiske de Goeje i.s.m. Thomas van Ouwerkerk
Muziek: Arend Bruijn i.s.m. Sacha Muller
Dramaturgie: Ninke Overbeek
Techniek: n.n.t.b.
Productionele ondersteuning en zakelijke leiding: ‘n More (Lise van den Hout, Ellen van Bunnik)
Publiciteit: Dagmar Bokma
Campagnebeeld en posterontwerp: Guy Vording
Trailer: Mink Pinster / MILLK
Met dank aan: Uitgeverij Querido, Sanne Meenink, Leo Sterrenburg, Seline Gosling, Het Nationale Theater.

Mogelijk gemaakt door: Gemeente Den Haag, Gemeente Utrecht, Gemeente Amsterdam, Fonds21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas, Norma Fonds, Gravin van Byland Fonds.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands