Meteen naar de inhoud

Cinedans FEST ‘24: programma bekend

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Cinedans bestaat 20 jaar! De jubileumeditie Cinedans FEST ’24 vindt plaats van 20 tot en met 24 maart in Eye Filmmuseum in Amsterdam én online van 20 tot en 31 maart op Cinedans WEB.
Vijf dagen lang staat Eye in het teken van de internationale dansfilm met bijzondere highlights en premières, een special filmprogramma met een postkoloniale thematiek Breaking the Chainsen uiteraard de uitreiking van de internationale dansfilmprijzen.

Cinedans is hét internationale platform dat zich sinds 2003 volledig richt op de dansfilm in de overtuiging dat het genre eigentijdse zeggingskracht heeft: fysiek, beeldend, dynamisch en tegelijk poëtisch. De dansfilm kenmerkt zich door een krachtige visuele beeldtaal waarin het lichaam spreekt en het publiek meevoert in een verhaal zonder woorden.

Cinedans FEST ’24 toont onder meer de volgende programma’s:

Internationale shorts competitie

Met de beste internationale dansshorts van de afgelopen anderhalf jaar. De shorts variëren in lengte van 1 tot 25 minuten en worden gepresenteerd in programma’s van een uur en afgesloten met een Q&A met de makers en het publiek. Cinedans ontving meer dan 300 inzendingen uit 44 landen! Met zes programma’s en 34 Internationale short films tonen wij o.a. Alexander Ekman, Jefta van Dinther, Tanin Torabi, Samatha Shay, Alain Lake, Dimitri Sterkens, Meg Stuart en het Scottish Ballet.

Een internationale jury reikt de volgende prijzen uit, de hoogste in het internationale dansfilmveld:

  • Cinedans Jury Award 2024 / € 5.000 voor Beste Korte Dansfilm tot 25’
  • Cinedans Aanmoedigingsprijs 2024 / € 2.000 voor de meest veelbelovende Dance Short D
  • aarnaast reiken wij de publieksprijzen uit voor beste korte dansfilm en beste documentaire.

New Dutch

De dansfilm is in zwang bij Nederlandse makers en excelleert! Uit 65 inzendingen stellen wij drie shortsprogramma’s samen. We tonen onder meer shorts van Amos Ben Tal, Kevin Osepa, Miloushka Bokma, Imre van Opstal en Emma Evelein. En vieren wij het 10-jarig bestaan van de Junior Company van het Nationale Ballet. Een bijzondere Nederlandse première: Q5: THE QUINTESSENTIALS A Waacking Movie Seriesvan Sarita Sarada. Q5 bestaat uit 5 korte films is geïnspireerd op de energie en de expressiviteit van Waacking: een dansvorm ontstaan als uiting van onderdrukking in de Latijnse en Afro-Amerikaanse LGBTQI+ underground clubs van Los Angeles in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

De centrale thema’s in deze 20e Internationale Editie zijn Resistance, Resilience & Freedom, Grief & Reconciling the Past and Rituals & Healing.

Special Breaking the Chains

In deze special tonen wij films met een postkoloniale thematiek waarin dans een prominente rol speelt. Vanuit verschillende (historische) perspectieven en landen schetsen zij een beeld van voorouderlijke rituelen, onafhankelijkheidsstrijd, spiritualiteit en over hoe de effecten van slavernij doorwerken tot in het heden. Vandaag de dag spelen in de diaspora dans en ritueel nog steeds een cruciale rol bij het proces van heling en verzoening. Met o.a. de volgende films La Ultima Ascensión van Kevin Osepa die het postkolonialisme herinterpreteerd en de Afro-Caribische identiteit opnieuw verbeeld, Kankantri – the silk cotton tree van Gabri Christa is geïnspireerd op Christa’s onderzoek naar de voorouders van haar Surinaamse vader en de verschillende dansen en rituelen van het land, Never Look at the Sun van Baloji, waarin Baloji met zijn kenmerkende assemblage van kostuums en visuele metaforen het bleken van de huid in zwarte gemeenschappen onderzoekt Breaking the Chains is ook een thematische lijn die door ons programma loopt, met documentaires als Kite Zo A: Leave the Bones van Kaveh Nabatian (HT), Kumina Queen van Nyasha Laing (JM) en Uprooted: The Journey of Jazz Dance van Khadifa Wong(US).

Special Ria Higler | SNDO

Een documentaire ter ere van Ria Higler, een van de invloedrijkste docenten van de School voor Nieuwe Dansontwikkeling. Vanaf 1981 begon Ria les te geven aan de SNDO met het adagium: ‘embrace the messiness’. Om haar te eren en het 50-jarig jubileum van de SNDO te vieren organiseert Cinedans samen met de AHK/SNDO een speciaal filmprogramma met filmwerk van alumni van de SNDO en archiefmateriaal.

Special ICELAND IN THE EYE

Gastcurator Helena Jonsdottir, directeur van het Physical Cinema Festival in Reykjavik, brengt Iceland in the Eye. Een fascinerend programma dat ons meevoert naar het hart van IJsland. Bereid je voor op adembenemende landschappen en humoristische belevenissen.

Special The BEST of 20 years Cinedans FEST

Speciaal filmprogramma met de allerbeste dansfilms van 20 jaar Cinedans, samengesteld door (oud-) medewerkers, partners en vrienden van Cinedans. De selectie is bovendien het hele festival gratis te bezoeken als installatie in de Arena van Eye.

Special Dutch Dance Film Archive Project

In dit tweede publieksprogramma in het kader van het Nederlands Dansfilm Archief Project staat de samenwerking tussen filmmaker en choreograaf centraal. Makers die centraal staan in dit programma zijn: Noud Heerkens, Janica Draisma, het duo Peter Leung & Bowie Verschuuren en Andrea Boll.

Masterclass Kaveh Nabatian: An Approach to Hallucinatory Dance Cinema

Kaveh Nabatian is een Iraans-Canadese regisseur en muzikant die met zijn suggestieve films verhalen tot leven brengt uit de marges van de samenleving en uit de hele wereld. In deze masterclass presenteert Kaveh Nabatian zijn benadering van filmmaken en hoe je synergie creëert tussen de camera en de danser in plaats van alleen beweging vast te leggen – de camera beschouwen als danser, niet als toeschouwer.

Het programma wordt gecomplementeerd met een uitgebreid randprogramma voor professionals: Cinedans PRO, Masterclass door Kaveh Nabatian, een Pitch en een publieke presentatie van de 14 kunstenaars van het Moving Media Lab in het nagelegen A LAB. In Eye Arena zijn vrij toegankelijk VR, Installaties o.a. Civil Twilight – Choreography For 450nm and 600nm van Andrea Božić and Julia Willms | TILT (2023), State of flow van Anna Fríða Jónsdóttir en Circuit Bending van Meg Stuart.

Cinedans FEST ’24 vindt plaats van 20 tot 24 maart in Eye Filmmuseum.

Het online festivalprogramma is van 20 tot en 31 maart op Cinedans WEB.

Cinedans FEST brengt verleden, heden en de toekomst van de dansfilm samen en werkt vanuit vier pijlers: Cinedans FEST, Cinedans LAB, Cinedans TOUR en Cinedans WEB.

Cinedans FEST presenteert jaarlijks een exclusief dansfilmprogramma in Eye Filmmuseum Amsterdam. In het even jaar presenteert Cinedans de vijfdaagse internationale editie van het festival; in de oneven jaren de driedaagse Practice & Potential editie met de focus op ontwikkeling, studentenprogramma’s en de Nederlandse scène. Cinedans TOUR verspreidt de dansfilm in samenwerking met tal van nationale en internationale partners en presenteert dansfilmprogramma’s van Shanghai tot Heerlen, van Amsterdam-Osdorp tot Ankara en van Miami tot Boekarest. Vanuit Cinedans LAB vinden de educatie- en talentontwikkelingsactiviteiten plaats, met als kernwaarden: kennismaken, bekwamen en excelleren.De jongste tak van Cinedans is Cinedans WEB: het online platform voor kennisdeling, speciale programmering en ontsluiting van het archief.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands