Meteen naar de inhoud

Genderfluïde muziekspektakel ‘Twelfth Night’ van Theatergroep Aluin wegens groot succes terug op tournee!

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Na een succesvolle tournee in seizoen 2022-2023, komt vanaf oktober 2024 de muzikale Queer-komedie Twelfth Night terug naar de theaters. Schrijver Ayden Carlo maakte een bewerking van deze zeventiende-eeuwse Shakespeare voorstelling. Wederom met de aanstekelijke muziek van componist Willem Friede (o.a. van New Cool Collective) spelen Jaike Belfor, Jilles Flinterman, Floyd Koster, Sasha Muller en nieuwkomer Ebony Wilson een voorstelling over liefde in alle denkbare vormen. 

Shakespeare

Twelfth Night is ooit door Shakespeare geschreven als stiekem Queer-feestje binnen de normen van de zeventiende eeuw. Omdat destijds in Engeland alle rollen door mannen gespeeld werden, hadden de liefdesscènes en de genderverwarring in het stuk een extra laag. In de bewerking van Ayden Carlo is Twelfth Night een genderfluïde romcom van nu. Een voorstelling vol liefdesperikelen en genderverwarring. Ayden Carlo schreef deze versie van Twelfth Night voor de young Ayden en al zijn trans- en queervrienden. En eigenlijk voor iedereen die behoefte heeft aan een queerromcom die over de liefde gaat en niet over de samenleving waarin het queer leven moeilijk gemaakt wordt. 

Componist 

Speciaal voor deze voorstelling is componist Willem Friede (New Cool Collective) gevraagd om Twelfth Night van nieuwe muziek te voorzien. Hiervoor heeft hij zich laten inspireren door oorspronkelijke bronnen. De muziek van Friede neemt je mee naar een genderfluïde wereld, waar misschien wel alles mogelijk is. 

De voorstelling

Hoofdpersoon Cesario spoelt aan op Illyrië. Daar ontdekt Cesario al snel dat dit weleens de plek kan zijn waar hij echt zichzelf kan zijn. Dit geeft hem zelfvertrouwen, zoveel zelfvertrouwen dat hem dit direct een baan oplevert bij hertog Orsinio. Orsinio is verliefd op Olivia, maar zij ziet hem totaal niet staan. Cesario wordt gevraagd om met zijn talent als woordkunstenaar Orsinio’s liefde over te brengen aan Olivia. Dit doet hij zo goed en met zoveel overtuiging dat Olivia compleet van haar stuk wordt gebracht. Waarvan de gevolgen knap verwarrend zijn.

Over Aluin

Theatergroep Aluin maakt al 33 jaar helder en concreet theater. Teksttoneel met veel humor en dynamiek voor een breed publiek. De oersterke verhalen die zij spelen komen uit het klassieke repertoire van de oude Grieken tot Shakespeare. Regelmatig wordt er nieuw repertoire gemaakt, maar altijd gebaseerd op de prachtige etalage aan grote verhalen over het menselijk tekort.

Credits

Tekst William Shakespeare Tekstbewerking Ayden Carlo Regie Victorine Plante SpelFloyd Koster, Sacha Muller, Jilles Flinterman, Jaike Belfor en Ebony Wilson Compositie Willem Friede Choreografie Christle Tjon A Man  Decorontwerp Marcel Dolman Kostuumontwerp Anouk van Schie Lichtontwerp Benno Barends

Speellijst

Datum Locatie Plaats
02-10-24 C.C. Amstel Amsterdam
04-10-24 Stadsschouwburg Utrecht Utrecht
10-10-24 Theater de Lieve Vrouw Amersfoort
11-10-24 Podium Hoge Woerd De Meern
12-10-24 Theater LUX Nijmegen
17-10-24 Goudse Schouwburg Gouda
18-10-24 Chassé Theater Breda
19-10-24 Theater Dakota Den Haag
23-10-24 Schouwburg Amstelveen Amstelveen
05-11-24 Het Nationale Theater ‘s-Gravenhage
08-11-24 De Meervaart Amsterdam
13-11-24 Theaters Tilburg Tilburg
14-11-24 Schuur Haarlem
21-11-24 Jeugdtheater de Krakeling Amsterdam
29-11-24 SPOT Groningen/Machinefabriek Groningen
05-12-24 Stichting Theater Bellevue Amsterdam
06-12-24 Stichting Theater Bellevue Amsterdam
13-12-24 Schouwburg Het Park Hoorn
19-12-24 Theater Kikker Utrecht
20-12-24 Theater Kikker Utrecht
21-12-24 Theater Kikker Utrecht
22-12-24 Theater Kikker Utrecht
23-12-24 Theater Kikker Utrecht
27-12-24 Theater Kikker Utrecht
28-12-24 Theater Kikker Utrecht
29-12-24 Theater Kikker Utrecht
30-12-24 Theater Kikker Utrecht

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands