Meteen naar de inhoud

November Music 2024: 8 t/m 17 november in ’s-Hertogenbosch

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Met een groot aantal compositieopdrachten en zo’n 100 concerten laat November Music in de 32ste editie zien hoe divers en vitaal de nieuwste muziek is. November Music 2024 vindt plaats van 8 t/m 17 november op diverse locaties in ’s-Hertogenbosch.

Twee Nederlandse toporkesten, Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest komen voor de eerste keer naar het festival en er zijn concerten van internationale toppers als Ensemble Modern, Alva Noto en Dave Holland. Met nieuw werk en optredens van Elisabeth Hetherington, Arooj Aftab, Barbara Hannigan, Mayke Nas, No Plexus, Dyane Donck, Saskia Venegas, Kate Moore, Ann Cleare, Liza Lim, Franghiz Ali-Zadeh en Laura Bowler legt November Music dit jaar de focus op vrouwelijke makers en uitvoerders. Bosch Requiem 2024 wordt gecomponeerd door Micha Hamel in samenwerking met beeldend kunstenaar en Prix de Rome-winnaar Jonas Staal. 

Bosch Requiem 2024

Voor de achtste maal laat November Music een nieuw requiem componeren. Ditmaal in de vorm van een installatie door componist Micha Hamel en kunstenaar Jonas Staal (winnaar Prix de Rome 2023). Earth Workers Requiem/Jubilate herdenkt (Requiem) en viert (Jubilate) onze collectieve geschiedenis en toekomst als aardwerkers op een kritiek moment voor ons huidige ecosysteem. Bosch Requiem 2024 wordt gerealiseerd in samenwerking met Het Noordbrabants Museum en zal daar tot en met 9 maart 2025 te zien zijn. Tijdens het festival zijn er iedere dag live performances.

Concertgebouworkest en Radio Filharmonisch Orkest

Voor de eerste maal komt het Concertgebouworkest onder leiding van dirigent en componist Matthias Pintscher naar November Music. De prachtige nieuwbouw en grote zaal van Theater aan de Parade biedt kansen om grote orkesten te programmeren. In samenwerking met de Cello Biënnale is een programma met nieuwe muziek samengesteld waaronder een nieuw werk van Liza Lim met als solist cellist Nicholas Altstaedt. Eveneens voor de eerste maal is – in samenwerking met de ZaterdagMatinee – het Radio Filharmonisch Orkest te gast met werk van onder meer Joey Roukens en John Adams.

Artist-in-Residence Elisabeth Hetherington

De Nederlands/Canadese zangeres Elisabeth Hetherington is in 2024 artist-in-residence met diverse concerten verspreid over het gehele festival waarin haar veelzijdigheid centraal staat. Elisabeth, geroemd vanwege haar interpretaties van oude en nieuwe muziek, is altijd op zoek naar nieuwe expressiemogelijkheden en samenwerkingen. Zij treedt op met onder meer Orkest De Ereprijs, DoelenEnsemble, Silbersee en in een dans-muziekproductie van LeineRoebana over het vrouwelijke in de kunst.

Focus op vrouwelijke makers en componisten

November Music 2024 presenteert een groot aantal vrouwelijke makers en componisten uit diverse generaties. Gelukkig wordt hun aandeel op festivals en podia steeds groter. Zo componeert voormalig Componist des Vaderlands Mayke Nas nieuw werk voor het wereldberoemde Ensemble Modern uit Duitsland en krijgt de jonge componist Saskia Venegas de kans om voor de twee Vlaamse topensembles Spectra en I Solisti del Vento te schrijven in een programma met louter vrouwelijke componisten. Amsterdam Sinfonietta speelt nieuw werk van de Azerbaijanse componist Franghiz Ali-Zadeh. In samenwerking met de festivals Gaudemus en Rewire presenteert No Plexus haar nieuwste werk.

Internationale top en Sounds Now

Zoals ieder jaar nodigt November Music weer een aantal internationale topensembles en musici uit zoals Ensemble Modern (D) met de Nederlandse première van recent werk van elektronica-gigant Alva Noto en Georg Friedrich Haas, een van de meest belangrijke componisten van dit moment die ook aanwezig is bij het concert. Verder zijn te gast Crash Ensemble uit Ierland, Decoder Ensemble uit Duitsland en Diotima Quartet uit Frankrijk. De Duitse componist Enno Poppe componeert in opdracht van NM en diverse andere Europese festivals werk voor 10 slagwerkers. Het Vlaamse Nadar Ensemble komt voor de eerste maal naar NM met het spectaculaire muziektheatrale werk Hide To Show van de Duitse componist Michael Beil. 

In het kader van het Europese Sounds Now programma, waarin de diversiteit van de nieuwe muziek centraal staat, zijn dit jaar negen internationale producties te horen met werk van onder meer Laura Bowler, Ann Cleare, Wim Henderickx en Frederic Croene.

Nederlandse makers, componisten en ensembles

Zoals ieder jaar is de top van het Nederlandse muziekleven present op het festival met concerten van Asko|Schönberg en Klang (met Louis Andriessens meesterwerk De Staat), Ralph van Raat, Cello Octet Amsterdam, Cappella Amsterdam, De Ereprijs en het duo Erik Bosgraaf en Jorrit Tamminga. Er is nieuw werk te horen van gerenommeerde Nederlandse componisten als Rob Zuidam, Florian Maier, Peter Vigh, Jan-Peter de Graaff en Aart Strootman en jonge talenten als Aura Bouw, Celia Swart, Sylvie Klijn en Bram Kortekaas.

Jazz, World & Pop

November Music zoekt weer de breedte op met muziek uit alle windstreken. In samenwerking met de Flamenco Biënnale heeft de Spaanse pianist Daniel Garcia Diego een nieuw sextet samengesteld met musici uit Spanje en Nederland. De Amerikaanse elektrojazz-producer MAST gaat zijn recente album Battle Hymns of the Republic live uitvoeren met de Engelse drummer Betamax (bekend van The Comet is Coming) en diverse Nederlandse musici onder wie de leden van North Sea String Quartet. Er is een Zwitserse focus met de groepen van Lucia Cadotsch en Julie Campiche. Blikvanger is het concert van bassist Dave Holland met zijn prachtige Crosscurrents trio met Chris Potter en Zakir Hussain.

FAQ Festival

Voor de vierde maal vindt dit festival plaats tijdens November Music met een breed palet aan elektronische klanken waaronder Faust, Xui Xui, Keith Fullerton Whitman, Colleen, Mette Rasmussen & Victoria Shen en Truus de Groot. De vierdaagse editie sluit af met een concert van Alva Noto samen met Ensemble Modern.

Educatie en participatie

Ieder jaar breidt NM haar educatie en participatie programma voor kinderen, studenten en (jong)volwassenen verder uit. Op de twee zondagen is er een divers programma met onder meer de nieuwste kindervoorstelling van het Cello Octet en de derde editie van Compose It waar kinderen zelf leren componeren. Midweeks is er een groot scala aan workshops, masterclasses en expertmeetings met makers en musici die actief zijn op het festival zoals Elisabeth Hetherington, Klang en Enno Poppe. In Meemaken schrijven basisschoolklassen samen met een componist en musici een nieuw muziekstuk. Zij komen vervolgens langs op het festival voor een speciaal schoolconcert. Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis laat volwassenen componeren vanuit haar motto Iedereen kan componeren.

New Music Conference

Donderdag 14 november vindt voor de zesde keer de New Music Conference plaats in samenwerking met BUMA Cultuur. 

Over November Music

November Music is het festival voor alle avontuurlijke muziekliefhebbers. Ieder jaar brengt het de meest eigenzinnige en vooruitstrevende makers en muzikanten uit de hele wereld samen. Niet met de stroom mee of ertegenin, maar met nieuwe, eigen stromen. Juist door al die verschillende geluiden een plek te geven laat November Music een persoonlijk en eigen verhaal horen, net zoals de makers dat zelf doen.

Ervaar modern gecomponeerde muziek, jazz, wereldmuziek, muziektheater, pop, installaties en genres die je zelf nog niet voor mogelijk hield. November Music creëert ontmoetingen en daagt makers uit in het diepe te springen. 

Per 2021 maakt November Music onderdeel uit van de landelijke culturele basisinfrastructuur, de zogenaamde BIS. Kijk voor meer informatie op www.novembermusic.net

Tags:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands