Meteen naar de inhoud

Ticketverkoop voor alle programma’s van ILFU 2024 gestart

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Nieuwe namen bevestigd: o.a. David Nicholls, Tommy Orange, Maggie Stiefvater, Teun van de Keuken en Carolina Trujillo.

David Nicholls – foto: Sophia Spring | Tommy Orange – foto: Elena Seibert
Maggie Stiefvater – foto: Stephen Voss | Teun van de Keuken – foto: Keke Keukelaar
Carolina Trujillo – foto: NRC| Rachel Kushner – foto: Chloe Aftel

ILFU International Literature Festival Utrecht vindt dit jaar plaats van 21 september t/m 5 oktober. Jaarlijks bezoeken zo’n 200 schrijvers en ruim 20.000 bezoekers het ILFU. Eerder startte de kaartverkoop voor grote festivalonderdelen als de Nacht van de Poëzie, Exploring Stories, de Belle van Zuylenlezing en YALFU. Vanaf vandaag zijn de tickets te koop voor het NK Poetry Slam, de festivalavond Ik schrijf over mij, de Book Clubs met Brenda Navarro en Alana S. Portera en de themaavond Poëzie en Jazz in samenwerking met De Utrechtse Boekenbar. Ook kunnen we bekend maken dat de Britse auteur en scenarist David Nicholls, bekend van One Day en Cold Feet, ILFU zal bezoeken om over zijn nieuwe boek Je bent hier te praten.

Book Talk David Nicholls

Op 1 oktober wordt de Britse schrijver, scenarist en acteur David Nicholls geïnterviewd door podcastmaker en Nicholls-bewonderaar Tim de Gier. Nicholls schreef de scripts voor succesvolle tv-series als Cold Feet en brak internationaal door met zijn roman De eerste dag, dat onlangs opnieuw door Netflix succesvol is verfilmd als One Day. Ook in zijn bekende boeken Us en Sweet Sorrow toonde hij zich een meesterverteller. Tijdens ILFU gaat hij met De Gier in gesprek over zijn nieuwe boek Je bent hier, waarin twee dertigers elkaar ontmoeten tijdens een wandeltrektocht door Engeland. Het gesprek zal gaan over het schrijven van romans en scenario’s, over eenzaamheid en dan in godsnaam maar gaan wandelen en over het landschap waar Nicholls van houdt.

Exploring Stories: Nature’s Narrative

Het succesvolle Exploring Stories vormt het hart van ILFU en duurt dit jaar voor het eerst een heel weekend. Op zaterdag 28 september ontvangt ILFU meer dan 25 internationale schrijvers in vier zalen voor gesprekken over grote thema’s van onze tijd, met o.a. Nicolas Lunabba (Zweden), Brenda Navarro (Mexico), Layal Liverpool (Groot Britannië), Constance Debré (Frankrijk), Tommy Orange (VS), Vamba Sherif (Nederland), Radna Fabias (Nederland), Teun van de Keuken (Nederland) en Carolina Trujillo (Nederland). De festivalzondag is geheel en al gewijd aan het thema ‘Nature’s Narrative’, waarin we ons buigen over de grote vraag in hoeverre de stem van de mens kan spreken voor andere entiteiten. Met o.a. Tijs Goldschmidt (Nederland), Elizabeth O’Connor (Groot Britannië) en Charlotte Van den Broeck (België).

Tijdens dit weekend wordt ook de Belle van Zuylenring uitgereikt, de internationale ereprijs voor een schrijver met een oeuvre van grote maatschappelijke relevantie. Dit jaar gaat die naar Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj (Belarus). Op zaterdag 28 september neemt Alexijevitsj de ring in ontvangst, en spreekt ze ook de bijbehorende Belle van Zuylenlezing uit. Deze lezing is toegankelijk voor publiek.

Dichtersline-up Nacht van de Poëzie compleet

De Nacht van de Poëzie vormt zoals ieder jaar de feestelijke afsluiting van het festival. In de achthoekige Grote Zaal van TivoliVredenburg presenteren Ester Naomi Perquin en Piet Piryns weer een twintigtal dichters en een handvol ‘entr’actes’. De Nachtdichters van dit jaar zijn Anna Enquist, Astrid Haerens, Daan Doesborgh, Simone Atangana Bekono, Rozalie Hirs, Mahat Arab, Ramsey Nasr, Ted van Lieshout, Peter Verhelst, Lies Van Gasse, Yentl van Stokkum, Bibi Dumon Tak, Kees ’t Hart, Tomas Lieske, Roan Kasanmonadi, Maarten Inghels, Bernard Wesseling, Lena Plantinga en Benzokarim.

Book Talks, Boekenmarkt, NK Poetry Slam en meer

Er is nog veel meer. ILFU start zoals ieder jaar met het NK Poetry Slam, waarin de beste slamdichters van ons land met elkaar de strijd aan gaan voor de titel Slampion 2024. De dag erna kunnen liefhebbers van antiquarische boeken hun hart ophalen op De Utrechtse Boekenmarkt. De Amerikaanse schrijver Rachel Kushner bezoekt ILFU voor een Book Talk. Op de avond Ik schrijf over mij, over memoirs en autofictie, zijn de Finse Pirkko Saiso, Nicolien Mizee en Marja Pruis te gast. Er zijn programma’s rond literair vertalen, Book Clubs om in intieme setting met een auteur in gesprek te gaan, filmprogramma’s, workshops en de Kindernacht van de Poëzie. Ten slotte kan iedereen dit jaar meedoen aan de Ikjesmarathon: stuur een Ikje (een anekdote in max. 120 woorden, bekend van de populaire rubriek in NRC Handelsblad) in, word online gepubliceerd en maak kans op publicatie in de krant of in de speciale Ikjes-scheurkalender.

Het ILFU vindt dit jaar plaats in o.a. TivoliVredenburg, Bibliotheek Neude en diverse locaties in Utrecht. Alle informatie en tickets vind je op ilfu.com

Festivalprogramma ILFU 2024

21 september – 5 oktober

Za 21 + Zo 22 + Vr 27 – 09
10:00 uur deBuren X De Reactor X ILFU – Welbeschouwd: workshops literaire kritiek – ILFU

Za 21 – 09
20:00 uur NK Poetry Slam – TivoliVredenburg

Zo 22 – 09
09:30 uur De Utrechtse Boekenmarkt – Vredenburgplein
12:00 uur Ikjesmarathon programma – Vredenburgplein

Ma 23 – 09
20:00 uur ILFU Book Talk: Rachel Kushner – Bibliotheek Neude

Di 24 -09
19.00 (ov) Films & Talk: Natalia Ginzburg – Slachtstraat Filmtheater

Wo 25 – 09
20:00 uur Ik schrijf over mij – Bibliotheek Neude

Do 26 – 09
19.00 (ov) Films & Talk: Marcel Proust – Slachtstraat Filmtheater

Vr 27 -09
NNB uur Poëzie & Jazz (i.s.m. De Utrechtse Boekenbar) – Vogelfrei

Za 28 – 09
13:00 uur Exploring Stories – TivoliVredenburg

19:30 uur Belle van Zuylenlezing: Svetlana Alexijevitsj – TivoliVredenburg

Zo 29 – 09
13:00 uur Exploring Stories (Nature’s Narrative) – TivoliVredenburg

13:00 uur YALFU Young Adult@ILFU –  TivoliVredenburg

19:00 uur ILFU Book Club: Alana S. Portero – De Utrechtse Boekenbar

Ma 30 -09
19.00 uur Films & Talk: Fatima Mernissi – Slachtstraat Filmtheater

19:00 uur ILFU Book Club: Brenda Navarro – De Utrechtse Boekenbar, ism Das Mag

Di 01 – 10
15:15 uur Awater Vertaald – ILFU

20:00 uur
ILFU Book Talk: David Nicholls – TivoliVredenburg

20:00 uur
Uitreiking Filter Vertaalprijzen 2024 – Bibliotheek Utrecht

Wo 02 – 10
19.00 uur (ov) Films & Talk: Clarice Lispector – Slachtstraat Filmtheater

Vr 04 – 10
19:30 uur Kindernacht van de Poëzie – Bibliotheek Utrecht

Za 05 – 10
20:00 uur 41ste Nacht van de Poëzie – TivoliVredenburg

Alle informatie, update en tickets vind je op ilfu.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands