Skip to content

TodaysArt presents Nils Frahm. A cult hero. In socks

Playing in your socks in front of 1,000 people on the Saturday night of the TodaysArt festival? Should be possible, thought musician Nils Frahm. And he has a very logical reason for it.

The 10th edition of TodaysArt was this weekend around the Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Many young audiences descend on art and music here. They give standing ovations afterwards. Musician/composer Nils Frahm let it wash over him au naturel and with the naturalness of a world star.

Achter een driekhoeksopstelling van vleugel, Fender Rhodes met synthesizers en een nieuw ontwerp open piano tovert de Duitser een wonderlijke combinatie van muziek tevoorschijn. Van klassieke harmonieën tot bromtechno en in de verte Europop deuntjes. Frahm laat zijn handen als een razende over de toetsen gaan en presteert het zelfs om met één vinger een toccata vol te houden om vervolgens met zijn linkerhand op een ander toetsenbord synchroon verder te rammen.

[Tweet “Een vleugel is meer dan een zwarte doos waarop je een vaas met bloemen zet”]

Met paukenstokken bespeelt hij de open vleugel. Waarom die geen klep heeft? Moet een vleugel dan een klep hebben, vroeg de pianist zich af. Ja, om het stiller te houden was meestal het antwoord. Waarom dan niet meteen een stille piano bouwen!, stelt Frahm. Voor hem is een vleugel meer dan een zwarte doos waarop je een vaas met bloemen zet.

Laat het geluid naar buiten komen, zegt hij.

Dan lost hij ook op wat volgens sommigen een gimmick is. Die sokken zijn namelijk echt nodig. Want die sokken zijn bedoeld om de vele pedalen goed te raken. Dat mislukt weleens met schoenen aan.

Volgen die man.

Rafael Anton Irisarri

Eerder op de avond speelde de Amerikaanse multi-instrumentalist Rafael Anton Irisarri. Hij is een tegenpool van Frahm: hij zegt niets en is in het donker achter zijn instrumenten nauwelijks te zien. Zijn muziek levert echter sensaties op die variëren van bassen die zo zwaar zijn dat het lijkt of iemand met zijn knieën tegen je rugleuning stoot, tot raspende lage tonen die langs je onderbenen zagen. Aan het eind gieren hoge tonen door je hersenpan en steven je af op een onvermijdelijke rush in een achtbaan van geluiden.

Zuiderstrand Theatre

Het Zuiderstrandtheater kan zomaar één van de interessantste podia in Nederland zijn. Het is gebouwd als tijdelijk onderkomen voor onder andere het Nederlands Dans Theater, met een zaal die oogt als een indrukwekkende replica van het Lucent Danstheater, maar NDT bedankte al snel voor de eer. En okay, er is geen tramlijn naar de locatie en ja, het is 10 minuten lopen vanaf de bushalte. Maar welk theater heeft gratis parkeerplekken en zeezicht? De balans tussen 60+ publiek behouden en radicale kunst maken is een niet te benijden uitdaging.

Naar TodaysArt komen in ieder geval veel mensen vanuit het buitenland om te zien wat er gebeurt. TodaysArt is today’s art. Eckhart Tolle zou er trots op zijn.

Voor meer informatie ga naar todaysart.nl

(Foto header: Theo de Bruijn)

Ruben Brugman

writing ex-dancerView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)