Zeven jaar werkte Thea Derks aan haar biografie van Reinbert de Leeuw. En het is niet onopgemerkt gebleven. Op de reactie van de geportretteerde na, unaniem lovende recensies en al snel een tweede druk. Terecht, want het boek biedt een onmisbare beschrijving van moderne muziek in Nederland, met vele componistenportretten en een begrijpelijke hoofdrol voor Reinbert de Leeuw. 

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Reinbert de Leeuw, mens of melodie is soepeltjes geschreven, maar menig lezer zal er toch lang over doen. De liefhebber loopt namelijk voortdurend naar de cd/platenkast of om beschreven muziekstukken die Derks noemt te beluisteren. Of zoekt zich een ongeluk op Spotify – waar weliswaar onnoembaar veel te vinden is, maar Spotify lijkt er een sport van gemaakt te hebben om de mooiste moderne muziek met de meest onlogische tags te verstoppen.

Maar er is nieuws. Goed nieuws zelfs. Vanaf morgen presenteert Derks elke eerste woensdag van de maand tussen 21:00 en 22:00 op de Concertzender het door haar samengestelde programma Panorama de Leeuw.

We citeren het persbericht:

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

“De uitzendingen volgen zoveel mogelijk de chronologie van De Leeuws muzikale ontwikkeling, waarin echter ook ruimte is voor associatieve verbanden. Per aflevering klinken composities in verschillende stijlen en bezettingen, zodat variatie en toegankelijkheid gewaarborgd zijn. Zo ontstaat een rijk geschakeerd beeld van de enorme veelzijdigheid van Reinbert de Leeuw, die niet alleen de vroege pianomuziek van Erik Satie op de kaart zette, maar ook de tegendraadse composities van Charles Ives, de spirituele muziek van Olivier Messiaen, de ragfijne klankwereld van Sofia Goebaidoelina en de radicale toontaal van Galina Oestvolskaja.”

Nieuwsgierig? Speciaal voor Cultuurpers stelde Thea Derks als voorproefje al onderstaande speellijst samen.

Foto bovenaan:
foto: Co Broerse
Scroll naar top