Meteen naar de inhoud

Nederlands Film Festival: Daan Bakker wint met Bukowski

Het is nu officieel: Daan Bakker is het nieuwe filmtalent om in de gaten te houden. Gisteravond werd tijdens de opening van het Nederlands Film Festival bekend gemaakt dat hij de winnaar is van de Filmprijs van de Stad Utrecht voor het beste debuut. Hij kreeg die onderscheiding voor zijn korte film Bukowski, een innemende en briljant uitgevoerde fantasie over een twaalfjarige jongen die dikke boeken leest en op een volstrekt onverwachte manier met de literatuur voor volwassenen aan de haal gaat.

Een toevalstreffer is het niet. Vorig jaar had Bakker met Jacco’s Film, waarmee hij afstudeerde aan de Filmacademie, al bewezen dat hij zich verrassend goed en op een originele manier weet in te leven in de kinderwereld. Jacco’s Film werd toen bekroond met de Nassenstein Startprijs.

Onder de eerdere winnaars van de Prijs van de Stad Utrecht is Martin Koolhoven (Oorlogswinter) die hem kreeg voor zijn debuut Suzy Q met Carice van Houten. (Leo Bankersen)

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur