Door Leo Bankersen

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Het filmvak acteren staat tijdens de 30ste editie van het Nederlands Filmfestival speciaal in de schijnwerpers. Dus dat komt mooi uit dat het Festival vanavond opent met Tirza, een verhaal dat te gruwelijk is om waar te zijn, maar dat je dankzij het spel van onder andere Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks en Johanna ter Steege toch moet geloven.

Rudolf van den Berg werkte het boek van Arnon Grunberg, over Jörgen Hofmeester, zijn mislukte leven en zijn aanbeden dochter, eigenhandig om tot een beklemmende roadmovie, een reis naar het einde van de nacht. Scholten van Aschat, die al lang naar de rol had toegewerkt, laat de ingehouden verbittering en woede langzaam veranderen in wanhoop. Hoeks speelt hier haar beste rol tot nu toe en Ter Steege zag genoeg in dit script om haar afkeer van Grunberg opzij te zetten. En vergeet niet de negenjarige Keitumetse Matlabo uit Zuid-Afrika, als Hofmeester’s geweten en beschermengel. Het resultaat is een film die wringt en schuurt, maar die ook de allure heeft van een grote en bittere tragedie. Tirza is inmiddels de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Een andere sterke acteursfilm die komende zaterdag op het festival in première gaat is Schemer van Hanro Smitsman. De rolbezetting van dit losjes op de moord van Maya Braderic gebaseerde drama laat een keur aan jong Nederlands talent zien. Smitsman, die eerder Robert de Hoog naar een Gouden Kalf voor zijn rol in Skin regisseerde, maakt van Schemer een fraai ensemblestuk waarin het groepsgedrag van zogenaamde schoolvrienden die eigenlijk allemaal permanent op hun hoede zijn haarscherp wordt neergezet. Verontrustend genoeg, ook zonder de moord.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Gast van het jaar is Anneke Blok, de bescheiden maar veelzijdige actrice die velen zullen kennen van haar ontroerende optreden in Alles is Liefde, maar die ook op de planken in vaak grimmige en confronterende stukken haar mannetje staat.

Tirza is in Utrecht nog te zien op 28 en 29 september, en komt op 30 september landelijk in de bioscoop. Schemer is te zien op 25, 26 en 30 september.

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
Scroll naar top