Foto: Wijbrand Schaap

GDMW festival komt uit de koker van het enige literaire tijdschrift dat het in Nederland nog een beetje doet: Passionate Magazine. Een beetje tegendraads, jeugdig, maar niet jong en met een open oog voor de vele culturen in de stad waar het is opgericht: Rotterdam. Het festival is een vrolijke combi van literaire inhoud, vrolijke dichters, genante vertoningen en bier, en is daarmee tamelijk uniek. Het paste bij de Rotterdamse Schouwburg, waar de eerste edities werden gehouden. Of het ook zou passen in het Utrechtse Theater Kikker? Met meer dan 300 kaarten was dat gebouw in ieder geval stijf uitverkocht. Zo uitverkocht zelfs, dat een paar mensen de hele avond bij een tafel hebben gestaan, onwetend van het feit dat er elders in het gebouw optredens waren. Dat het toch al niet zo grote Theater Kikker zelfs over 2 zalen beschikte, daar kwam een enkele bezoeker pas na afloop achter. Zo waren er meer leermomentjes.

1: Zet een eenzaam meisje met een gitaar voor een verveelde  zaal en je hebt een Singer-Songwriter. Meestal is dat vervelend. Zelden een hit. Maar: Zet een eenzaam meisje met een overheadprojector en Tom America voor een verveelde zaal en je hebt een klein wonder. Klaske Oenega zit dus heel bescheiden naast haar projector, zingt een liedje, laat opnames horen. Toont knutselknipwerk en dat levert dus iets op wat een mix is tussen Laurie Anderson, Spinvis, en, nu ja, Klaske Oenega. Volg die vrouw.

YouTube: please specify correct url

2: Zet een eenzaam Zeeuws meiske dat zojuist een succesvol boek over haar gelovige roots heeft geschreven NIET om 23:00 voor een dronken publiek in het vooprogramma van Gummbah en laat haar al helemaal niet een tekst voorlezen die ze heeft voorbereid voor een lezersavond in de kerk van Staphorst.

YouTube: please specify correct url

Voor je verder leest...

Wij doen ons best om onafhankelijke en volledig professionele journalistiek over de wereld van kunst en cultuur te brengen. Journalistiek die al heel veel mensen waarderen, omdat het op zo weinig plekken nog gebeurt. We kunnen daarmee doorgaan als jij lid wordt of ons steunt met een donatie. Die bijdrage komt ten goede aan de auteur, in dit geval Wijbrand Schaap. Zo kan Cultuurpers blijven bestaan!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen aan het werk van Wijbrand Schaap.

3: Nodig Herman Brusselmans uit.

YouTube: please specify correct url

4: Als je je boeken succesvol via internet verkoopt, heeft het geen zin om achter een tafeltje te gaan zitten signeren.

YouTube: please specify correct url

6: laat Ivo Victoria echter samen met Eva Mouton een programmaatje in elkaar zetten, en het wordt best grappig. Al red je het dan nog net niet in de concurrentie met de hoofdact.

YouTube: please specify correct url

7: sluit de avond af met Gummbah

YouTube: please specify correct url

Blijft de vraag wat Belgen eigenlijk met shoarma hebben. Volgende keer meer.

Gezien: Geen Daden Maar Woorden Festival in Theater Kikker, Utrecht, 23 oktober 2010. Inlichtingen: gdmw.nl