Foeksia de miniheks van Johan Nijenhuis is de grote publiekslieveling geworden van Cinekid, het festival voor film, televisie en nieuwe media voor de jeugd. Vrijdagavond werd bij de prijsuitreiking bekendgemaakt dat Foeksia zowel de algemene publieksprijs (Z@pp Cinekidleeuw) als de publieksprijs voor beste Nederlandse kinderfilm in de wacht had gesleept.

Foeksia de miniheks

Foeksia de miniheks, naar het gelijknamige boek van Paul van Loon, is een vrolijk avontuur van een klein heksje dat samen met een mensenjongetje het heksenbos moet redden. Hoewel de recensies niet allemaal even enthousiast waren (plezierig vermaak, maar niet bijzonder origineel was vaak het oordeel) blijkt Nijenhuis’ opzet om met humor en slapstick een lach op de kindergezichtjes te toveren volledig geslaagd.
De juryprijs voor de beste Nederlandse kinderfilm ging naar Briefgeheim van Simone van Dusseldorp. Deze spannende thriller die het thema loyaliteit van kinderen voor hun ouders aansnijdt was de openingsfilm van Cinekid. Net als Foeksia is ook Briefgeheim gebaseerd op een populair kinderboek, in dit geval van Jan Terlouw.
Beste film in de internationale competitie was het Nieuw-Zeelandse Boy van Taika Waititi. Deze aanstekelijke komedie over een elfjarige jongen die ontdekt dat zijn vader geen held is maar een onhandige dief die vergeten is waar hij de buit heeft verstopt werd eerder in Berlijn ook al bekroond als beste jeugdfilm.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login