Meteen naar de inhoud

Vier Oscars voor The King’s Speech – avontuurlijker kon de Academy het niet maken

Natuurlijk hoeft niet iedere bekroning spraakmakend te zijn, maar toch… Vier Oscars (beste film, regie, acteur, scenario) voor het op andere plaatsen ook al uitbundig geprezen stotterdrama The King’s Speech, zou iemand daar nog verrast van hebben opgekeken?

Toegegeven, de hoofdrol van Colin Firth is er een van grote klasse, net als trouwens die van zijn tegenspeler Geoffrey Rush, en vervolgens hebben we kunnen zien hoe dit koningskoppel deze film met alle trekken van een veredeld televisiedrama in zijn kielzog heeft meegesleept. Maar waarom is dat Nathalie Portman (Oscar beste actrice) dan niet gelukt met Black Swan, de met overtuigend veel meer lef, virtuositeit en verbeeldingskracht geregisseerde dansfantasie van Darren Aronofsky?

Een snelle blik op de Oscars van dit jaar laat vooral een lijstje van ongevaarlijke keuzes zien. Cinematografisch avontuur heeft even geen prioriteit bij de Academy Awards, zoals ook blijkt uit de uitslag in de categorie niet-Engelstalige film. Het Deense In a Better World, aangrijpend maar weinig uitdagend drama met veel goede bedoelingen, troefde prikkelende tegenstanders als Biutiful, Dogtooth en Incendies af. En het is niet eens de beste film van Susanne Bier.

 

Tags:

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands