Ze is ‘stand-up filosofe’. Met die zelfbedachte term schiep ze een nieuwe vorm van , die het midden houdt tussen , een lezing en theater. Ze speelt met haar eigen rol, zet acteurs in of het marionetten zijn, maar blijkt uiteindelijk hun speelbal, zo goed als die van het noodlot. Kortom: is een geval apart.

Ze maakt nu bij een voorstelling waarin ze probeert af te rekenen met de Franse filosoof Jean Paul Sartre (1905 – 1980), die een belangrijke rol speelde als inspirator en ideoloog van de (pre-) studentenopstand in in mei 1968. Maar hij was meer dan dat. Met boeken als ‘l’Être et le Neant’ en toneelstukken als ‘Vuile Handen’ schiep hij een nihilistisch wereldbeeld dat het denken een hele generatie bepaalde. De stroming die hij – samen met de schrijver filosoof Albert Camus – vestigde, wordt ‘existentialisme’ genoemd.

Wijbrand Schaap interviewde Laura van Dolron tijdens een van de laatste repetities.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:
Het stuk speelt van 12 april t/m 21 mei in en Amsterdam. Inlichtingen: www.nationaletoneel.nl

Foto bovenaan:
Scroll naar top