Dat dit kabinet niet van de makers van kunst houdt, is inmiddels genoegzaam bekend. Dat dit klabinet ook zo snel mogelijk van klagende af wil, ook. Daarom maakt het kabinet haast met het beëindigen van wetten die kunstenaars een steuntje in de rug geven, zoals de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK). Die wet regelt nu dat beroepskunstenaars voor een aanzienlijk lager bedrag dan de bijstandsuitkering kunnen proberen een voet aan de grond te krijgen in de kunstwereld, zonder dat ze gedwongen worden WC’s schoon te maken of straten te maken.

Staatssecretaris De Krom (sociale zaken) wil van de wet af per 1 januari 2012, en dat zou nu wel eens niet kunnen gaan lukken, omdat de Eerste Kamer lastige vragen heeft gesteld. Belangrijkste daarvan zijn die waarin het college van wijze mannen en aan het kabinet vraagt of ze eigenlijk wel weten wat de gevolgen zijn van de intrekking van de wet. Bijvoorbeeld: gaat het niet veel meer kosten dan het oplevert? Of: zijn er in het verleden geen verplichtingen aan waar een rechter nu flinke schadevergoedingen aan kan verbinden.

In de memorie van antwoord meldt de staatssecretaris dat het kabinet inderdaad geen idee heeft wat de precieze gevolgen zijn van de intrekking. Maar dat dat ook niet belangrijk is. En wie denkt dat er nog kans is op een overgangsregeling, is bij het kabinet ook niet aan het goede adres: vanaf het begin heeft dit kabinet gezegd dat kunst wegbezuinigd zal worden. Dus moet niemand nu gaan klagen.

En nu moet de eerste kamer opschieten, vindt De krom, want het is zo 1 januari, en dan moet die wet worden ingevoerd. terwijl er op 31 december nog een geding dient. We zijn benieuwd.

De brief van de staatssecretaris van Sociale Zaken leest u hier.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

https://cultureelpersbureau.nl//wp-content/uploads/2011/12/nadere-memorie-van-antwoord-inzake-het-voorstel-van-wet-tot-intrekking-van-de-wet-werk-en-inkomen-kunstenaars.pdf

En ter opfrissing hier nog even de legendarische uitzending van Pauw en Witteman, waar het zwartmaken van de cultuursector vol aan het daglicht trad:

Foto bovenaan:

1 reactie op “Staatssecretaris de Krom (Sociale Zaken) maant 1e kamer tot spoed met goedkeuring intrekking WWIK”

  1. Avatar

    Zeker in een periode van oplopende werkeloosheid zullen net als nu vele kunstenaars niet aan ander werk kunnen komen. Een aantal kan nu met een lagere uitkering als de bijstand proberen vaste voet aan de grond te krijgen in de kunstenwereld. Zo worden kunstenaars onder andere ook klaargstoomd om met hun kunsten ander werk te gaan verrichten. Ontneem deze groepen de WWIk dan rest ze maar één weg: gewoon naar de bijstand waar ze dan een hogere uitkering gaan ontvangen. Hoe dom kun je dus zijn. Zelfs als je het belang van kunst voor de samenleving niet ziet zou nog op zakelijke gronden deze regeling gehandhaafd moeten worden. Het gaat dus helemaal niet om bezuinigingen.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top